Efterlysning: Var finns originalpåsen och vem är upphovsmannen/kvinnan?

Den som någon gång handlat godis i en kiosk över disk i Sverige – före självplockens tid – känner med all säkerhet igen godispåsen som är förlagan till Vårsalongens grafiska form. Nu vill vi ha din hjälp med tips om vem som kan tänkas ha skapat mönstret från början!

Trots efterforskningar har varken vi på Liljevalchs eller Vårsalongens grafiska formgivare Pasadena Studio (Anton Hull och Maria Loohufvud) lyckats nosa upp något spår till originalpåsens upphovsman/kvinna.

Faktum är att det inte finns en enda förlaga till godispåsen utan flera olika. Prickar och färger har varierat över tid när mönstret hanterats av flera olika producenter. Och något mönsterskydd finns förstås inte eftersom det gäller något så allmänt använt som överlappande prickar. 

Den information som vi ändå har lyckats få fram handlar om påsens storhetstid – genom en ovetenskaplig men ändå noggrann rundfrågning bland olika generationer:

Personer som köpte eller fick lördagsgodis under 1970- och i mitten av 1980-talet känner igen påsen. Den användes också av tobakshandlare som sålde vykort eftersom den saknar bottenplatta. Påsen tycks ha varit försvunnen under 1990 och början av 2000-talet för att nu åter produceras som en slags retroprodukt av en handfull olika leverantörer.

Vår gissning är att det är en tryckare som någon gång tagit fram mönstret och att det sedan vandrat vidare i olika varianter. Men vi nöjer oss inte med att sitta här själva och spekulera.

Kort och gott, vi behöver dina tips, gissningar, ledtrådar!

PS. När Pasadena Studio fick jobbet av Liljevalchs så fastnade duon för det faktum att alla de som ansöker till den jurybedömda utställningen bidrar till slutresultatet, oavsett om de själva kommit med eller inte.

Med förkärlek för det rationella tog Anton Hull och Maria Loohufvud sig an årets statistik: Stora prickar för antalet personer som kommit med (157) representeras av de stora färgglada prickarna medan antalet sökande (2183) utgör de små prickarna i gridsystemet i bakgrunden. Alltså, Vårsalongen som en konstens blandade godispåse!

 

Sponsored Links : Walmart Flyer, Safeway Flyer, Sobeys Flyer, Kaufland Prospekt, M&M Food Market Flyer

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs

Instagram #liljevalchs

Twitter #liljevalchs