Lätt och lekfull tillbyggnad

"Liten" heter arkitektkontoret Wingårdhs vinnande bidrag i tävlingen om tillbyggnad för Liljevalchs konsthall. Den nya byggnaden är lägre än omgivande hus men ger 2400 kvadratmeter nya ytor. 

Med bidraget ”Liten” vann Wingårdh Arkitektkontor, med Gert Wingårdh och glaskonstnären Ingegerd Råman, arkitekttävlingen om en tillbyggnad på Liljevalchs konsthall. ”Ett förslag som med ett lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda”, skriver juryn i sin motivering. Den nya byggnaden ska stå klar våren 2017.

- Jag är extremt nöjd med Wingårdhs förslag. Med det löser vi ett antal problem som finns i huset - säkerhet, transporter, café, shop och sist men inte minst: nu kan vi hålla öppet året runt och växla stora och små utställningar, säger konsthallschefen Mårten Castenfors.

Trots det modesta namnet ger tillbyggnaden 2400 kvadratmeter ytterligare till utställningar, entré, butik och utveckling av Café Blå Porten. Den nya byggnaden i tre våningar placeras bakom den rosa konsthallen och håller lägre takhöjd än omgivningen. Entrén vänds inbjudande ut mot Falkenbergsgatan där också en uteservering kan anläggas.

Fasaden i betong har ingjutna gröna flaskbottnar, en dekor som återkommer invändigt där buteljbottnarna i nya delen av kaféet är blå. Här ser juryn ett lyckat samarbete mellan konstnär och arkitekt och konstaterar att den särpräglade lösningen lovar en glittrande och varierad färgsättning. De 160 lanterninerna skapar ett rutnät som möjliggör många olika rumsindelningar och ljusinsläpp.

Huset rymmer tre stora utställningssalar som kan delas av till mindre. Väggarna är av vitmålad plywood, ett tacksamt underlag för utställningsverksamhetens ständiga förändringar. I källarplanet finns rum för seminarier och mindre utställningar.

Arkitekttävlingen utlystes i mars 2013 av Stockholms fastighetsnämnd och Sveriges Arkitekter. Fem arkitektteam deltog och vinnaren presenterades den 27 februari 2014. Två hedersomnämnande gavs till Petra Gipp/Ulf Nordfjell/Sune Nordgren för bidraget Avtryck och till Snøhetta med Orunn Sannes/Greger Ulf Nilsson för bidraget Grace. Alla bidrag finns i sin helhet på Sveriges Arkitekters webbplats.

Juryn har bestått av Juan Copovi-Mena (ordförande) och Pontus Werlinder, fastighetskontoret, Mårten Castenfors Liljevalchs konsthall, Karolina Keyzer Stadsbyggnadskontoret, Pia Krenzler Trafikkontoret, Carmen Izquierdo och Lucas Thiel utsedda av Sveriges Arkitekter.

Tre frågor till Gert Wingårdh

Vad var svåraste delen i uppdraget? 
Att förstå vad Liljevalchs egentligen ville ha – att det blev en omtävlan visar väl på att det inte var helt klart. Det gällde också att väga olika önskemål mot varandra, staden tyckte uppenbarligen att byggnaden inte fick bli för dominerande i omgivningen och det tog vi fasta på i vårt förslag.

Vad är ni mest nöjda med?
Att vi löst uppgiften på vårt sätt, med ett fint överljus och rena väggar i utställningssalarna. Och vi hoppas att det blir socialt spännande med kopplingen till området längs Falkenbergsgatan. Butiken får också en självständigare roll.

I beskrivningen av ert förslag Liten hänvisas förutom till släktskapen med Carl Bergstens huvudbyggnad till Malmö konsthall, ritad av Klas Anshelm 1975?
Konsthallen i Malmö har en enkelhet i rummet och ett jämnt ljus från lanterniner och är enormt uppskattad av utställare. Vi tyckte inte det var nödvändigt att uppfinna en egen lösning utan har återtagit och arbetat vidare på idéerna härifrån.

Följ projektets utveckling på bygg.stockholm.se

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs

Instagram #liljevalchs

Twitter #liljevalchs