Mattias blir August. Så gick det till!

Har du sett Liljevalchs bilder på August ute på stan och runt om i landet? Våra bilder på en högst levande August Strindberg – en person i vår egen tid, här och nu – har uppmärksammats av många. Nu tar vi bladet från munnen och berättar precis hur vi gjorde. Och "vem" August egentligen är!

Så hittade vi en August-look-alike

Första steget var att hitta och fotografera en person vars ansiktsdrag skulle påminna så mycket som möjligt om Strindbergs utseende, så att bearbetningen – retuschen – sedan skulle bli så liten så möjlig.

Men var och hur skulle vi finna en August-look-alike?

Vår fotograf Mattias Lindbäck funderade. Och råkade titta sig själv i spegeln... Voilá! En tydligt användbar likhet med Strindberg!

Förlagor och mustaschodling…

Med hjälp av Kungliga Biblioteket hade vi tillgång till en mängd originalfotografier av August Strindberg och det var här vi gjorde urvalet av förlagorna till våra egna bilder – ett par foton av August i 30-årsåldern.

Mattias odlade några dagars skägg/mustasch och övade på Augusts ansiktsuttryck från våra valda förlagor. Blå kontaktlinser användes för att förvandla hans ögon från bruna till blå och hårstyling utfördes enligt Strindbergs klippning och lockar. Och till sist valde vi ut moderna men neutrala kläder till vår August.

Plåtning på promenadavstånd 

Plåtningen genomfördes under en och samma dag i Mattias studio och ute på stan. Vi ville placera August/Mattias i en modern stadsmiljö men inte en direkt identifierbar plats. Vi bestämde oss för kvarteren Brunkebergstorg/Sergelstorg/Hamngatan.

Och därmed råkar platsen för plåtningen ligga på gångavstånd från den ständigt promenerande Strindbergs sista bostad på Drottninggatan 85.            

Den slutgiltiga förvandlingen!

Efter fotograferingen blev Mattias sitt vanliga jag igen och vi valde ut två foton – ett från studion och ett från fotograferingen på stan – som skickades vidare till Bildinstitutets skickliga retuschörer Andreas Lindström och Rolle Lindgren.

Andreas och Rolles uppgift var att "dra i" och retuschera Mattias/Augusts ansiktsdrag och hår utifrån förlagorna. Och sist men inte minst att hitta en exakt nivå för bearbetningen, inte för mycket och inte för lite.

Efter några vändor var bilderna klara. August hade klivit fram i vår egen tid!

Kika på filmen ovan för att se förvandlingen och klicka på bilderna där vi avslöjar precis allt, bakom och framför kameran!

 

Arbetsgrupp:
Kommunikationsbyrå AGoodId/Creative Director Mats Ingerdal & Art Director Marcus Rosmalm
Fotograf Mattias Lindbäck
Retuschörer Andreas Lindström & Rolle Lindgren/Bildinstitutet AB
Liljevalchs/Annika Hansson Wretman, kommunikationsansvarig

 

 

Sponsored Links : Walmart Flyer, Safeway Flyer, Sobeys Flyer, Kaufland Prospekt, M&M Food Market Flyer

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs

Instagram #liljevalchs

Twitter #liljevalchs