Nu börjar byggandet av Liljevalchs +

Inget riktigt spadtag men väl en symbolisk avtäckning av tillbyggnaden för Liljevalchs konsthall blir det onsdagen den 23 augusti klockan 12. 

Arkitekten Gert Wingårdh och konstnären Ingegerd Råman medverkar, liksom stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert och Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs.

Parallellt med slutskedet av renoveringen i Carl Bergstens rosa byggnad inleds alltså arbetet med tillbyggnaden. Liljevalchs +, som blir beteckningen på det nya huset, beräknas stå klart våren 2020.

– När vi öppnar har vi bättre säkerhet och klimat, nytt kafé och ny butik och nya vackra utställningslokaler för både stora och små utställningar, säger Mårten Castenfors.

Torsdagen den 9 november återöppnas den renoverade konsthallen. Tre olika utställningar samsas om utrymmet den första månaden: Mikael Lundbergs dokumentation av rörelse vid Slussen, en film om kärlek av Staffan Julén och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj samt en serie tecknade porträtt av Vårsalongsdeltagaren Camilla Holmquist.

Vårsalongen 2018 är alltså åter på hemmaplan och öppnar den 12 januari. Till sommarens stora utställning, som öppnar i maj, kommer akvarellisten Lars Lerin med helt nya verk. Och nästa höst blir det rysk affischkonst hos Liljevalchs.

Arkitekttävlingen om en tillbyggnad utlystes i mars 2013. Fem arkitektteam deltog och vinnaren, bidraget "Liten" av Wingårdh Arkitektkontor, med Gert Wingårdh och glaskonstnären Ingegerd Råman, presenterades den 27 februari 2014. Byggstarten har sedan försenats bland annat på grund av att grundförstärkningen och renoveringen av den gamla byggnaden var ett betydligt mer komplicerat arbete än väntat.

Tillbyggnaden ger 2400 kvadratmeter ytterligare yta för utställningar, entré, butik och utveckling av Café Blå Porten. Byggnaden har tre våningar och håller lägre takhöjd än omgivningen. Fasaden i betong har ingjutna klarglaskroppar som utsmyckning. 

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs

Instagram #liljevalchs

Twitter #liljevalchs