Ny utställning på Liljevalchs Hubb

Fade to Grey heter den aktuella utställningen på Liljevalchs Hubb med Ylva Carlgren, Jenny Åkerlund och Jesper Nordahl. Visning lördag-söndag eller efter överenskommelse under veckan. Här handlar det om ingenmanslandet mellan sant och falskt.


Liljevalchs Hubb är ett projekt initierat av Liljevalchs och finns på Industrivägen 14 i Solna. Syftet med Liljevalchs Hubb är att skapa bredare kontaktytor mellan kreativa aktörer och det etablerade kulturlivet i Stockholmsregionen. Här ges utrymme för mindre utställningar, experiment, föreläsningar och andra konstnärliga event. 

Fade to Grey pågår till 28 februari, öppet lördag och söndag 12-16, samt efter överenskommelse. Adressen är Industrivägen 14, Solna, (buss 67 från Odenplan, hållplats Industrivägen).

Nedan skriver Johan Norling, ansvarig för Hubben, om utställningen:

Längs gränsen mellan sant och falskt löper ett ingenmansland i grå toner. Ett värdelöst landskap som alla vill äga. Med verktyg av vetenskapliga teorier och känslomässiga övertygelser försöker det sannas anhängare mota bort det falskas tvetydiga skugga. Men det grå landskapet är obevekligt. Varje rörelse utanför speglas av detta tvetydighetens hem. Här bor tvivel, undran och frågan.

I Fade to Grey möter vi verk med rötter och förgreningar i detta ingenmansland. Verk som i form och innehåll tänjer på det upplevt sannas gränser. 

Ylva Carlgren presenterar i utställningen verket "A Semblance of Space", en diptyk med två identiska bilder, men där den ena ofta betraktas som mer sann än den andra. Verket är en lek med ögat och vår tilltro till våra sinnen och hur vi lärt oss katalogisera och värdera den information som når vår hjärna. I sina svarta monokromer söker Carlgren vidare efter bildens rumsliga närvaro. Här har motiv gett plats för färg och den tredimensionella formen ritar nu bildens linjer.

Jenny Åkerlund använder det naturvetenskapligt sanna som utgångspunkt i verket "Transmissions" (bilden). I denna serie teckningar har Åkerlund skapat kopior av utskrivna bilder tagna av Luna-3, en sovjetisk satellit som 1959 fotograferade månens baksida. Bilder vars äkthet kan ifrågasättas inte minst i skenet av den propaganda som präglade vetenskapliga framsteg under kalla kriget, men även sedan bilden nu kopierats med penna på papper, istället för att reproduceras maskinellt. I "In Situ" angrips också frågan kring det maskinella och organiskas uttryck. Här har damm samlats på svarta ytor för att bilda en slags automatisk teckning, en empirisk studie där varje partikel på egen hand seglat ned genom luften och markerat sin position på kartan.

Även hos Jesper Nordahl spelar mediet en viktig roll. I "http://sv.wikipedia.org/wiki/Hannes_Westberg" har Nordahl gjort en serie fotografier av en sida på Wikipedia. Bilderna visar en artikel om Hannes Westberg, som sköts av polis under Göteborgshändelserna 2001. I serien av bilder kan den uppmärksamme lägga märke till hur Nordahl ingripit i framställningen av Westberg genom att ändra kategorin i vilken artikeln är arkiverad. Framställningen i form av fotografiska bilder åskådliggör även hur vår tilltro till det tryckta ordet, likt den fotografiska bilden, är mycket stark, men att vad som kan anses vara korrekt fakta i själva verket är en subjektiv sanning. Detta blir även tydligt i filmen "Untitled - An interview with Nimalka Fernando, Colombo, Oct. 2011" som bygger på en intervju med Nimalka Fernando som är advokat och kvinnorättsaktivist från Sri Lanka.

Genom utställningen går en tråd av frågor kring varseblivning. Material som bytt plats och form som blivit innehåll. I ett försök att uttolka det vi ser, hör och känner som antingen sant eller falskt, har vi placerats på gränsen däremellan, i detta sanningens ingenmansland.

 

Sponsored Links : Walmart Flyer, Safeway Flyer, Sobeys Flyer, Kaufland Prospekt, M&M Food Market Flyer

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs

Instagram #liljevalchs

Twitter #liljevalchs