Framtidens gravstenar visas

Fyra förslag på framtida ”gravstenar” som inte är i sten ställs ut på Liljevalchs i Stockholm från den 10 oktober till den 2 november 2014. 

Utställningen är ett resultat av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations tävling "Måste en gravsten vara av sten?"De förslag som för första gången nu visas i skala 1:1 är fyra av de fem som tagit sig till final i tävlingen. Dessutom visas skisser och bilder på ett 15-tal övriga bidrag.

– Vi som arrangörer är glada över intresset, och över att ha fått in så många bidrag av hög konstnärlig kvalitet, säger Eva Grönwall på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Tävlingen väckte ett stort engagemang med totalt 260 inskickade bidrag från konstnärer och designer runt om i landet.

– Det är spännande och intressant att ta del av dessa förslag som utmanar och tänjer gränserna för vad som är en ”gravsten”, säger biskop Åke Bonnier i tävlingens jury.

– Det är roligt att vi i Liljevalchs källare nu kan visa upp finalisterna. Det är första gången i Liljevalchs långa historia som vi ställer ut gravstenar, säger Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs.

Den 9 november koras vinnaren på kyrkogårds- och begravningsmässan Vilorum i  Göteborg.

De fyra finalisterna som ställs ut är:

Gravpyra, av Karl-Johan Sellberg, Västra Frölunda
Reflektion, av Jacob Sjöblom, Stockholm
Sitta tillsammans, av Per Brandstedt, Karleby Surprise Laboratory, Falköping
Tinne, av Monica Sandberg, Landskapsgruppen AB i Lund, och Markus Magnusson, White arkitekter AB i Malmö

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs

Instagram #liljevalchs

Twitter #liljevalchs