Utopian Bodies bästa utställning 2015

Liljevalchs stora satsning i höstas, modeutställningen Utopian Bodies – Fashion Looks Forward har utsetts till Årets utställning 2015.

– Fantastiskt roligt att få denna uppskattning, speciellt för en utställning som var ”fullt ut” på alla plan, alltså ett gigantiskt äventyr och därtill en underbar final för gamla Liljevalchs, säger en nöjd Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs.

Det är föreningen Forum för utställare som står bakom priset. Finalresultatet presenterades i dag under Riksförbundets Sveriges Museers vårmöte i Linköping.

"Med flera viktiga kulturella, sociala och samhälleliga frågeställningar i grunden ledsagas besökaren i att finna möjligheter och skapa sin egna visionära framtid i denna storslagna utställning. Med fingertoppskänsla har en kreativ konstnärlig gestaltning skapats om hur mode kan användas för att skapa en hållbar framtid", löd motiveringen till finalplatsen.

Utopian Bodies – Fashion Looks Forward handlade om modets framtid och framtidens mode. I elva rum med olika teman skapade utställningsmakarna Sofia Hedman och Serge Martynov tänkbara framtidsscenarier. Rummen var inspirerade av olika utopiska idéer och var ett fyrverkeri av färg och fantasi, kreativa idéer och nya teknologier.

27 utställningar i Sverige hade anmälts för juryn att ta ställning till. Tanken är att pristagaren ska ha bidragit till utvecklandet av utställningen som medium, och hänsyn tas särskilt till dramaturgi, gestaltning, publikvänlighet och metod.

Förutom Utopian Bodies valdes MegaMind på Tekniska museet i Stockholm och Playground på Världskulturmuseet i Göteborg ut till final. Föreningens cirka 200 medlemmar har sedan röstat fram vinnaren.

Det var åttonde gången som tävlingen ordnades. Liljevalchs har vunnit en gång tidigare, 2012 med "August. En djefla utställning".

 

Sponsored Links : Metro Flyer, Real Canadian Superstore Flyer, Shoppers Drug Mart Flyer, Aldi Nord Prospekt, Lidl Prospekt

Liljevalchs öppettider

Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs

Instagram #liljevalchs

Twitter #liljevalchs