Blå Porten

Blå Porten välkomnar både enstaka fikagäster och större matsällskap. Fina råvaror, omsorgsfull tillagning och vackra kompositioner är självklarheter liksom ett vänligt bemötande.

Förutom maten och det stora kakbordet finns det dessutom en rad andra goda skäl att besöka Blå Porten, nämligen trevlig stämning, en fantastisk trädgård och en miljö med en spännande historia
Blå Porten är ett av Stockholms äldsta matställen. 1692 låg caféet vid Djurgårdsbron och kallades Lusthusporten, efter en kunglig lustgårdsanläggning i närheten. Namnet ändrades snart till Blå Porten i enlighet med standardfärgen på Djurgårdens portar.

1916 flyttade direktör Agnar Meurling caférörelsen till tomten närmast den då nybyggda och supermoderna Liljevalchs konsthall.

Med intryck från en resa till Italien lät Meurling sitt nya Blå Porten bli en finare sommarrestaurang med en intim trädgård, springbrunn, pilar och popplar och verandor. Arkitektritade kvalitetsmöbler, vita dukar och konsertunderhållning hörde också till framgångsreceptet. 

1938 tackade direktör Meurling för sig och sålde Blå Porten till SARA (Stockholms allmänna restaurangaktiebolag). Genom ägarbytet sänktes priserna och inriktningen blev folkligare. Men de planerade ombyggnaderna - att riva muren mot Djurgårdsvägen - blev aldrig av.

Under årens lopp är det många som kastat lystna blickar på Blå Portens fina läge. Exempelvis ville Konstnärernas Riksorganisation 1944 göra Blå Porten till ett konstnärernas kårhus.

1954 utreddes möjligheten att Liljevalchs skulle inkorporera Blå Porten i sin verksamhet, på grund av konkurrens från det nya Moderna Museet.  

Under 1960-talet ändrades profilen igen då Blå Porten startade sommarklubben "Le discjockey". Det var Stockholms första diskotek där gästerna dansade till LP-skivor.  Från 1972 till 1996 drevs Blå Porten av Peter Schreck och fortfarande finns hans kokta lax på menyn - men i uppdaterad version. 

Till Blå Portens hemsida>

 

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs