... och så här uttalas Liljevalchs

Liljevalchs konsthall är uppkallad efter den framgångsrike affärsmannen Carl Fredrik Liljevalch jr. Under hans livstid (1837 - 1909) var det förmodligen inte någon större tvekan om hur namnet skulle uttalas men det är det nu, har vi på Liljevalchs märkt. Somliga är så osäkra på uttalet att de bara säger "konsthallen", vilket är lite synd...

För att utreda saken en gång för alla har vi vänt oss till Språkrådet för att få en professionell syn på saken. Språkvårdare Per-Anders Jande har vänligen levererat en uttalsangivelse som publiceras ovan. Den största tveksamheten är därmed löst eftersom vi härmed kan meddela att "ch" i Liljevalchs uttalas som ett hårt k.

Vi vill också påpeka att vi alla på Liljevalchs har en högst liberal syn på uttalet - om man vill säga "Liljevalchs"  på sitt eget sätt så är det helt i sin ordning så länge omvärlden förstår vad som menas.

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs