... och så här uttalas Liljevalchs

Liljevalchs konsthall är uppkallad efter den framgångsrike affärsmannen Carl Fredrik Liljevalch jr. Under hans livstid (1837 - 1909) var det förmodligen inte någon större tvekan om hur namnet skulle uttalas men det är det nu, har vi på Liljevalchs märkt. Somliga är så osäkra på uttalet att de bara säger "konsthallen", vilket är lite synd...

För att utreda saken en gång för alla har vi vänt oss till Språkrådet för att få en professionell syn på saken. Språkvårdare Per-Anders Jande har vänligen levererat en uttalsangivelse som publiceras ovan. Den största tveksamheten är därmed löst eftersom vi härmed kan meddela att "ch" i Liljevalchs uttalas som ett hårt k.

Vi vill också påpeka att vi alla på Liljevalchs har en högst liberal syn på uttalet - om man vill säga "Liljevalchs"  på sitt eget sätt så är det helt i sin ordning så länge omvärlden förstår vad som menas.

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs