Liljevalchs nu & då

Liljevalchs är nu som då en av Sveriges mest kända konstinstitutioner. Hit kommer besökare från hela landet för att uppleva konst och form i Stockholms vackraste utställningsmiljö. Kort sagt befinner sig Liljevalchs här och nu men vi är också mycket stolta över vår historia som landets första självständiga och offentliga konsthall för samtidskonst.

Liljevalchs invigs

En gråmulen dag i mars 1916 invigdes Sveriges första oberoende och permanenta utställningsplats för samtidskonst – Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm.

Blankpolerade automobiler rullade över bron och stannade lite längre fram vid den hypermoderna byggnaden. Festklädda damer och herrar strömmade in genom konsthallens port, för att fira en ny epok i det stockholmska konstlivet.

Invigningen av Liljevalchs konsthall var en viktig händelse för de stockholmare som hade tid, råd och möjlighet att engagera i samtidskonsten. Framför allt var det en seger för medlemmarna i Konstnärsförbundet som länge varit hänvisade till att visa sin konst i tillfälliga baracker och mörka kyffen spridda runt om i staden.

Konsthallen förverkligades tack vare en donation från dödsboet efter grosshandlare Carl Fredrik Liljevalch jr. En utredningskommitté under ledning av prins Eugen hade lyckats få tillgång till en tomt ägd av Stockholms stad, i kvarteret Fyrkanten på Djurgården. En arkitekttävling utlystes och juryn valde Carl Bergstens radikala förslag.

Den supermoderna konsthallen

Liljevalchs konsthall var på flera sätt ett supermodernt inslag i tiotalets Stockholm. Konsthallen var ämnad åt samtidskonsten, den stod fri från kyrklig och kunglig inblandning och var dessutom den första riktigt nyklassicistiska byggnaden i staden.

Det djärva terrarosafärgade och utmanande enkla tillskottet i stadsbilden ägnades stor uppmärksamhet i landets tidningar. Här fick interiören klart godkänt – särskilt det generösa överljusinsläppet – medan exteriören väckte blandade känslor.

Dagens Nyheters Karl Asplund – som i övrigt var nöjd med den "absolut moderna hållningen" - hoppades att byggnadens ljusröda murytor skulle blekas ned. Och ganska snabbt döpte folkhumorn om byggnaden till "laxlådan".

Även konsthallens utsmyckning granskades noga av press och allmänhet. Portalreliefen, takskulpturen Cerberus och kolonnskulpturen Bågskytten av Carl Milles vann allmänt gillande, liksom Christian Erikssons granitporträtt av herr C F Liljevalch. 

Konsthallschef Sven Strindberg satsade på tre säkra kort för öppningsutställningen – de omåttligt framgångsrika och internationellt etablerade konstnärerna Anders Zorn (1860–1920), Carl Larsson (1853–1919) och Bruno Liljefors (1860–1939).

Konstkritikerna på landets tidningar påpekade att det inte fanns mycket nytt att tillägga om dessa hyllade konstnärer men ansträngde sig ändå för att analysera utställningen.

Glamour och vardag

Vernissaget var en välbesökt tillställning med kungligheter och samtidens kultur- och kändiskrets närvarande. De mer lättsamma sidorna i pressen rapporterade att prinsessan Ingeborgs klädsel gick i blått och räknade upp gäster som greve von Rosen, arkitekt Ferdinand Boberg med fru, utrikesminister Wallenberg och författaren Hjalmar Söderberg.

Dagen efter den glamorösa öppningen börjar vardagen på Liljevalchs konsthall med 1 krona i entréavgift. Efter ett par veckor sänks inträdesavgiften under två eftermiddagar i veckan. Besökarna betalar nu 25 öre under "konsthallens billighetsdagar". Resultatet är en tillströmning av en stor och blandad publik.

Djurgården är fortfarande kallt och grått men redan kan Stockholmarna läsa om den nya restaurang med tillhörande trädgård som ska byggas i anslutning till konsthallen. Etablissemanget ska öppna framåt sommaren och kallas Blå Porten. Ute i världen fortsätter kriget och mycket snart väntar hårdare tider också för Sverige.

 

* Kompletterande foto från Stockholmskällan
Kvarteret Konsthallen. Djurgårdsvägen norrut från Allmänna gränd, Djurgården. År:1895  Fotograf okänd.

 

 

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs