Liljevalchs marsvin

Ett litet rufsigt marsvin - som har slående likheter med en viss get som befinner sig på en annan känd och större konstinstitution - vann guld, silver och kärlek.

Liljevalchs annons "mindre och roligare" som är producerad av reklambyrån King, sopade banan med konkurrenterna i Bonnier Tidskrifters tävling Nya uppslag 2009 och värpte dessutom ett av reklambranschens silverägg. Dessutom rasade frågor och kommentarer in till oss som nu får axla manteln som landets marsvinsexpertis.

Liljevalchs lilla rufsiga marsvin med ett däck om magen har slående likheter med en viss get som befinner sig på en annan känd och större konstinstitution.* 

När bilden gick som annons i Damernas, hösten 2009, och sedan vann Nya Uppslag spreds bilden i både branschtidningar, i dagstidningar och på bloggar.  

Entusiastiska Damernas-läsare och många andra hörde av sig till Liljevalchs med frågor om hur de kunde få tag på bilden. Sagt och gjort, marsvinet finns sedan allt dess att köpa som affisch och vykort i vår butik.

Andra påringningar gällde hur bilden var framställd och vi kunde lugna åtminstone ett par trettonåriga marsvinsägare med information om att vår lilla rufsiga maskot inte alls farit illa under fotograferingen. (Se nedan) En annan påringning kom från unga zoologer med ett fanzine där det aktuella temat var "Djur i konsten". Vi fick svara på om det fanns en marsvinstrend inom konsten. "Absolut", svarade vi.

Nu kan vi avslöja att Liljevalchs marsvinsflicka heter Soda och är professionell skådespelare. Hon bor hos ansvarsfulla ägare där alla djuren i hennes hem medverkar i olika film- och reklamsammanhang. Hon är ett glatt och välskött marsvin som under fotograferingen fick ordentligt med gos och marsvinsgodis av reklambyrån King. Ringen om magen satt väldigt löst och färgklickarna på hennes lilla huvud och nos är målade i Photoshop.

* Moderna museet, Robert Rauschenbergs "Monogram" (1959).

 

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs