Vårsalongens statistik når nya underbara höjder

Intresset för siffrorna bakom Vårsalongen är stort varje år. Inför Vårsalongen 2006 togs statistiken till nya oanade, underbara och interaktiva höjder, genom ett unikt samarbete mellan våra grafiska formgivare och en experimentell matematiker.

Vårsalongens statistik får sin beskärda del av uppmärksamhet varje år. Det vill säga hur många som ansöker, hur många som kommer med, fördelning mellan kön, ålder, konstnärliga tekniker och så vidare. Formgivarna av det grafiska materialet till Vårsalongen 2006 - Stefania Malmsten och Johan Cnattingius - drog konsekvenserna av det hela i nära samarbete med matematikern Stefan Odelfalk på företaget Panopticon.

För att förenkla beskrivningen av en långt mer avancerade arbetsprocess så vaskade de fram så mycket statistik som det var möjligt ur alla ansökningshandlingar till Vårsalongen 2006.  Och när juryn hade gjort sitt val tog trion ett nytt varv bland uppgifterna om alla deltagare och verk som kommit med. Informationen matades in. Programmering, formgivning och visualisering tog vid. Interaktiviteten kopplades på.

Användaren kunde därmed på ett överskådligt och mycket elegant sätt söka och kika runt i statistiken, och själv kombinera alla önskade uppgifter. Den som till exempel var intressad av antalet kvinnor från Stockholm som kommit med i utställningen och hur många av dem i en viss åldersgrupp som deltog med måleri kunde på ett enkelt - och oerhört snyggt - sätt få svar.  

Varje användare hade full tillgång till informationsgrafiken, både på en stor skärm i Liljevalchs foajé under Vårsalongens utställningsperiod och hemma framför datorn. Och informationsgrafiken användes också i genomgående i utställningskatalogen och övrigt tryckt material.

Fortfarande kan du söka och göra dina egna kombinationer i statistiken från Vårsalongen 2006.

Och här finns demonstrationsfilmen.

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs