Ladda ned högupplöst

Tjillege-vuosse (killingsäck), Lena Strömbäck

Material: Killingskinn, järngarvat renskinn samt kläde, ullgarn, vaxad lintråd, metallpärla och foder av handtryckt linnetyg.
Teknik: Handsömnad.
Användning: Fraktpåse för mjöl.
(För ytterligare information se nedan)

Skinnet är först barkgarvat och sedan lagt i järnbad drygt 1 månad, kläde, ullgarn, vaxad lintråd, metallpärla. Ursprunligen syddes den här typen av förvaringssäckar av getskinn eller renskinn, med håret kvar.

Killingdelen är ihopsydd med kastsöm. Halsdelen är fastsydd i säcken med sticksöm. Påsöppningens kant är sydd med påläggssöm där ullgarn har använts som följetråd, i de typiska färgerna för Ammarnäs-Tärnaby. (Lena Strömbäcks egen hemtrakt.)

Mer om användningen: Mjölet packades i den här typen av förvaringssäckar och stuvades in i akkjan när renrajden gick till fjällvistena. Att håret fick vara kvar på säckarna var viktigt: Om akkjan skulle tippa ut i en bäck, så höll sig säcken flytande tack vare håret - och både den och innehållet gick på så sätt att rädda.

Foto: Mattias Lindbäck 

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Konsthallen öppnar igen i november med tre utställningar.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs