Ladda ned högupplöst

Tjillege-vuosse (killingsäck), Lena Strömbäck

Material: Killingskinn, järngarvat renskinn samt kläde, ullgarn, vaxad lintråd, metallpärla och foder av handtryckt linnetyg.
Teknik: Handsömnad.
Användning: Fraktpåse för mjöl.
(För ytterligare information se nedan)

Skinnet är först barkgarvat och sedan lagt i järnbad drygt 1 månad, kläde, ullgarn, vaxad lintråd, metallpärla. Ursprunligen syddes den här typen av förvaringssäckar av getskinn eller renskinn, med håret kvar.

Killingdelen är ihopsydd med kastsöm. Halsdelen är fastsydd i säcken med sticksöm. Påsöppningens kant är sydd med påläggssöm där ullgarn har använts som följetråd, i de typiska färgerna för Ammarnäs-Tärnaby. (Lena Strömbäcks egen hemtrakt.)

Mer om användningen: Mjölet packades i den här typen av förvaringssäckar och stuvades in i akkjan när renrajden gick till fjällvistena. Att håret fick vara kvar på säckarna var viktigt: Om akkjan skulle tippa ut i en bäck, så höll sig säcken flytande tack vare håret - och både den och innehållet gick på så sätt att rädda.

Foto: Mattias Lindbäck 

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs