Fokus Finland – 3 x Aho & Soldan

10 juni10 september 2017

Liljevalchs hyllar 100-årsjubilerande Finland i sommar och visar finskt foto från 1920-tal till 1960-tal. Det är tre pionjärer inom foto och dokumentärfilm från samma kultursläkt: Heikki Aho och Björn Soldan samt Claire Aho.

Utställningen visas i en paviljong på Armémuseums gård och öppnar den 10 juni. Här visas runt 120 fotografier från fem årtionden på 1900-talet, 20-tal till 60-tal. Dessutom kan man se dokumentärfilmer från olika perioder, och ett seminarieprogram planeras. Utställningen pågår till den 10 september.

Heikki Aho (1895–1961) och Björn Soldan (1902–1953) var halvbröder. Heikki var son till bildkonstnären Venny Soldan-Brofeldt och författaren Juhani Aho. Björn Soldan föddes ur Juhanis förhållande med Vennys yngre syster Tilly och blev senare fosterson i familjen.
Venny Soldan-Brofeldt var en stark uppfostrare och kulturpersonlighet; hon fick båda pojkarna att börja studera på hög nivå i Tyskland och hennes eget fotointresse fördes vidare till dem. Också sondottern Claire Aho (1925–2015) har vittnat om farmoderns stora betydelse och inspiration när det gällde yrkesvalet.

Heikki Aho och Björn Soldan var föregångare inom dokumentärfilm och grundade 1924 filmbolaget Aho & Soldan. Aho var ingenjör i grunden och specialist på efterbehandling av bilder, Soldan var kameravirtuos utbildad vid Münchens filmhögskola, och deras fotografiska stil byggde på avancerad bildteknologi.

Aho och Soldan börjar sitt arbete i en ung nation, självständig sedan bara några år och fortfarande sökande efter sin väg. De filmar impressionistiskt naturen, hav och skogar men går sedan vidare till att skildra industrin och framväxten av ett nytt samhälle. Bilder av ett jordbruk som ännu vilar mer på människor än maskiner, av mäktig vattenkraft som ska tämjas, av fabriksarbete bland tunga maskindelar. Också kulturen finns här: nationaltonsättaren Sibelius ogillade att bli fotograferad men Heikki Aho och Björn Soldan fick göra dokumentärer om och med honom både 1927 och 1945.

Uppväxta i Helsingfors berättar de också i sina bilder om stadens förvandling, i en tid före urbanisering och bilism, en tid som mörknar alltmer, fram till de sovjetiska bomberna över huvudstaden i november 1939 och vinterkriget. Firma Aho & Soldan producerade över 400 dokumentärfilmer i sitt arbete att skildra Finland och blev två av de mest inflytelserika skaparna av den moderna Finlandsbilden.

Björn Soldan avled 1953 så bilderna från 50-talet har i huvudsak tagits av Heikki Aho och hans dotter Claire som tillsammans arbetade för att utveckla tekniken i färgfotografering. 50-talet är en tid av återuppbyggnad och oskuldsfullhet. Helsingfors är en växande stad men fortfarande med lantlig prägel. Bostäderna är små och omoderna, spårvagnarna går fullastade och i skolorna trängs efterkrigstidens stora årskullar.

Claire Aho slog igenom mode- och reklamfotograf, hennes bilder hade både starka färger och sinnrika former, humor och uppfinningsrika detaljer. Men hon var också den enda kvinnliga filmfotografen som dokumenterade sommar-OS i Helsingfors 1952.

Claire Aho fotograferade gärna sin hemstad och 1968 inbjöds hon att representera Finland i en utställning som presenterade de nordiska huvudstäderna i Kiel. I dessa bilder finns inte så mycket av det mytiska proteståret 68, hon ger oss snarare vardagens dofter från Salutorget och ljudet från nybyggen. De äldre minns fortfarande tyngden av krigsåren medan de yngre har blicken riktad mot framtiden.

Utställningen är öppen 10 juni–10 september varje dag (utom midsommarhelgen 23–25 juni) kl 10–17. Fri entré, allmän introduktion på cirka 20 minuter varje dag kl 14.00.

Läs om utställningen på finska/Lue suomeksi

10 juni10 september 2017

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs