Aleksandra Kucharska får Andrénstipendiet

1828 september 2014

Tecknaren och skulptören Aleksandra Kucharska är årets mottagare av Åke Andrén-stiftelsens konstnärsstipendium på 500 000 kronor. Se hennes verk i en utställning på Liljevalchs.

Åke Andrén-stiftelsens stipendium delas nu ut för tredje året. Årets jury har bestått av Liljevalchs chef Mårten Castenfors, projektledaren Sune Nordgren, Åhus och konstnären Carl-Magnus Lund. Prisutdelningen ägde rum den 18 september på Liljevalchs. Ett antal verk av pristagaren visas i skulpturhallen fram till den 28 september.

Aleksandra Kucharska är född 1981 i Gdansk, Polen. Hon är utbildad på Malmö konsthögskola och bor och arbetar i Malmö. Hon arbetar med skulptur och installationer men är också en av de unga konstnärer som gett tecknandet ett uppvaknande. Här är hon en av de skickligaste och mest subtila. Hon representerar en generation men är bland dem ensam om sin erfarenhet och om det övertygandet sätt som hon bearbetar den på.

Hennes teckningar präglas ofta av eftertänksamhet och stillhet, "en melankoli över någonting förlorat och en försiktig längtan efter någonting ännu okänt", som Sune Nordgren uttrycker det i juryns presentation. Minnen och erfarenheter från uppväxten i Polen, bilder ur vår nära historia, bildar bakgrunden, "tristessen och rutinen är inte så sällan en förutsättning för hennes nyskapande".

Aleksandra Kucharska har haft en rad utställningar, både separat och i grupp, i Sverige och exempelvis Tyskland, Norge och Litauen. I våras var hon en av tre konstnärer i utställningen Slow Motion på Teckningsmuseet i Laholm och 2013 deltog hon i Att återse Auschwitz på Uppsala konstmuseum.

Tidigare års pristagare är Carl Hammoud 2012 och Stina Rosenberg 2013.

Så här lyder juryns motivering i sin helhet:
"Som de flesta konstnärer använder Aleksandra Kucharska sig själv. Hennes uttryck, just nu framför allt teckning, är ett tunt membran. Under det vibrerar ett ungt liv som redan upplevt mycket, som samlat på sig erfarenheter som kan eller helt enkel måste förmedlas. En melankoli över någonting förlorat och en försiktig längtan efter någonting ännu okänt. Men också en stor nyfikenhet på de små skiftningarna som kan leda till stora förändringar. Tristessen och rutinen är inte så sällan en förutsättning för hennes nyskapande.

När utsikten plötsligt krackelerar som en spräckt spegel eller brister som ett kärl som samlat vatten alltför länge, då reparerar Aleksandra bilden igen mödosamt, pennstreck för pennstreck. Konstnärlig frihet för henne är allt det som ännu inte är färdigt, den mottagliga tomhet som väntar på att fyllas.

Aleksandra arbetar med skulptur och installationer, men tillhör samtidigt de många unga konstnärer som gett teckningen ett uppvaknande. Så som de väckt det analoga fotografiet, djuptrycksgrafiken, artists’ books och andra hantverkskrävande konstformer. Här tillhör Aleksandra de skickligaste och mest subtila. Hon representerar en generation, men bland dem är hon ändå ensam om sin erfarenhet och om det övertygande sätt som hon bearbetar den på."

1828 september 2014

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs