August. En djefla utställning.

5 oktober 20126 januari 2013

Möt fotografen August Strindberg.

Författaren Marie Lundquist om rummet:

Mörkrummet är egentligen två rum. Inneslutet, mitt i den stora, ljusa salen står en svart kub, ett mörkt hjärta, ett camera obscura, där den magiska framkallningen av verklighetens alla glömda och drömda ögonblick kan äga rum. Det är inte konstigt att August fångades av fotografin. Detta nya medium som kunde användas för att realistiskt dokumentera både omvärlden och sig själv, men också brukas för att med hjälp av diverse kemiska manipulationer fånga det mer flyktiga och oförklarliga som ”kvällshimlens sanna väsen”, eller växternas ”mikrokosmiska hemligheter”. Var det inte just mellan sådana ytterligheter som hans egen skaparambition sträckte sig?

I Gersau, en kurort i Schweiz, där August vistas en längre tid med Siri och barnen, fotograferar han en svit med vad han kallar ”Impressionist-bilder”. Så mycket av spontana impressioner syns dock knappast i dessa tydligt iscensatta familjebilder, gärna med August själv i centrum, med självutlösarens sladd nödtorftigt dold i handen. Och vad är det egentligen han vill visa med det självporträtt som flyter i framkallningsskålen? Bilden där han, sittande vid skrivbordet, lutar huvudet i händerna så att bara kalufsen syns? Sin vackra virvel? Eller sin förtvivlan?

Bilderna beledsagas av bildtexter, alla hämtade ur tidigare publicerade verk av författaren själv. Till synes utan att han bemödat sig om att skapa något påtagligt samband mellan bild och text. ”Det hjälper inte att äta gräs”, en mening ur en novell som utspelar sig på 1500-talet, står till exempel att läsa under bilden av en gitarrspelande August. Liv och verk flyter ihop på ett oförutsägbart och ibland komiskt sätt, och gör att hela Gersau-sviten kan betraktas som ett seriealbum av mycket senare datum.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs