August. En djefla utställning.

5 oktober 20126 januari 2013

I dag gjorde jag ett stort framsteg i guldsynthesen...*

Författaren Marie Lundquist om rummet:

Att August utöver författarrollen vill se sig som universalgeni i ordets verkliga bemärkelse råder det knappast någon tvekan om. Att vara kung i ordens rike räcker inte långt för en man med hans omättliga nyfikenhet. Nej, in i minsta detalj vill han också lära känna allt, från det ”kinesiska språkets härkomst” till ”storkens läte” (Kribbel, Krabbel, purre murre). Inget mänskligt är honom främmande. Listan över vad han kallar ”Träckhelveten”, olika motbjudande avträden han besökt, är lång och målande. Tvärsäkert konstaterar han att sjukdomen sumpfeber står i omvänt förhållande till myggfrekvensen och att människokroppens glatta muskelceller är identiska med granens.

”Alla barn äro underbarn, ända tills de lärt att tiga”, slår August fast. Och nog lever det barnsliga underbarnet i högsta grad kvar i den vuxne mannen som med händerna märkta av allehanda kemiska experiment ger sig i kast med att lägga krabbskal under papper och med hjälp av en krita gnugga fram en frottagebild. Eller skapar dubbelsidiga bilder av bläckplumpar liknande det som inom psykologin går under benämningen Rorschachbilder.

Men August har högre ambitioner än krabbskal! Han kallar sig ”poetkemist” och ger sig i kast med att skapa guld genom att blanda kopparvitriol, koksalt och salmiak. Det guld han menar är ”Solljuset fotograferadt och fixeradt”. Och om guldets källa är solen, vad kan då inte stjärnorna skapa? I en märklig serie ”Celestografier” – fotografier tagna utan vare sig kamera eller lins – lägger han plåtarna direkt på marken och exponerar dem för natthimlen. På så sätt skapas en storslagen och mångtydig förening av det jordiska och det himmelska som på olika sätt tycks gå igen i allt vad August företar sig.

* Ockulta Dagboken, 15 april 1904

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppet under Vårsalongen 2018 12 januari–25 mars:
Måndag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 40 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Allmän presentation 13.00 och 15.00 varje dag.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs