August. En djefla utställning.

5 oktober 20126 januari 2013

I dag gjorde jag ett stort framsteg i guldsynthesen...*

Författaren Marie Lundquist om rummet:

Att August utöver författarrollen vill se sig som universalgeni i ordets verkliga bemärkelse råder det knappast någon tvekan om. Att vara kung i ordens rike räcker inte långt för en man med hans omättliga nyfikenhet. Nej, in i minsta detalj vill han också lära känna allt, från det ”kinesiska språkets härkomst” till ”storkens läte” (Kribbel, Krabbel, purre murre). Inget mänskligt är honom främmande. Listan över vad han kallar ”Träckhelveten”, olika motbjudande avträden han besökt, är lång och målande. Tvärsäkert konstaterar han att sjukdomen sumpfeber står i omvänt förhållande till myggfrekvensen och att människokroppens glatta muskelceller är identiska med granens.

”Alla barn äro underbarn, ända tills de lärt att tiga”, slår August fast. Och nog lever det barnsliga underbarnet i högsta grad kvar i den vuxne mannen som med händerna märkta av allehanda kemiska experiment ger sig i kast med att lägga krabbskal under papper och med hjälp av en krita gnugga fram en frottagebild. Eller skapar dubbelsidiga bilder av bläckplumpar liknande det som inom psykologin går under benämningen Rorschachbilder.

Men August har högre ambitioner än krabbskal! Han kallar sig ”poetkemist” och ger sig i kast med att skapa guld genom att blanda kopparvitriol, koksalt och salmiak. Det guld han menar är ”Solljuset fotograferadt och fixeradt”. Och om guldets källa är solen, vad kan då inte stjärnorna skapa? I en märklig serie ”Celestografier” – fotografier tagna utan vare sig kamera eller lins – lägger han plåtarna direkt på marken och exponerar dem för natthimlen. På så sätt skapas en storslagen och mångtydig förening av det jordiska och det himmelska som på olika sätt tycks gå igen i allt vad August företar sig.

* Ockulta Dagboken, 15 april 1904

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs