August. En djefla utställning.

5 oktober 20126 januari 2013

Tid och rum existera icke; på en obetydlig verklighetsgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster; en blandning av minnen, upplevelser, fria påhitt, orimligheter och improvisationer.

Författaren Marie Lundquist om rummet:

”Infernotavlan”, som August kallade den, hängde ovanför hans skrivbord på Karlavägen och var en av de målningar han själv höll högst. Här, i Inbillningarnas rum, står den på staffliet, som om August fortsätter att måla på den än idag och bara för ett ögonblick har lämnat rummet. Motivet med det stora ljusa tomrummet i mitten, en grottas öppning mot en ljusare himmel, eller ett störtregn sett inifrån en grönskas öppna fönster, återkommer med små variationer i flera av hans målningar.

”Tid och rum existera icke; på en obetydlig verklighetsgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster; en blandning av minnen, upplevelser, fria påhitt, orimligheter och improvisationer.” Så skriver August i sitt förord till den pjäs, Ett drömspel, som ligger utspridd på stolarna för den som vill läsa själv och skapa sig en alldeles egen bild, utan skådespelarnas vägledande stämmor. Hans ord kan också läsas som en ingång till många av hans målningar. För betraktaren gäller det att lägga ifrån sig vaneseendet och förutsättningslöst låta inbillningarnas fria fantasier leka fram nya och oväntade scener.

Ändå kunde inte alltid August hålla fingrarna borta när det gällde att styra och ställa hur och med vilken omgivning hans pjäser skulle framföras. I det tjugoåtta(!) sidor långa förordet till Fröken Julie ger han detaljerade instruktioner för hur scenens dörrar ska vara konstruerade för att det inte ska gå att ”smälla i dem så att huset skakar”, vilket han ansåg vara en teaterkliché. På den i hast tecknade men ändå mycket detaljerade scenskissen till Maria Stuart, ett pjäsutkast som aldrig blev uppfört, ser vi hur både stickbågen, spinetten och bönpallen noggrant placerats ut av författaren, som om han tyckte att nu fick det räcka med inbillningens fria kraft.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs