August. En djefla utställning.

5 oktober 20126 januari 2013

August är åtalad.

August Strindbergs novellsamling Giftas I från 1884 består av tolv noveller som på olika sätt handlar om äktenskapet. Innehållet i novellen Dygdens lön leder till åtal för "hädelse mot Gud eller gäckeri av guds ord eller sakramenten enligt § 3 mom.1 af Tryckfrihetsförordningen".

Så blev han konfirmerad på våren. Det uppskakande uppträdet, då överklassen tog ed av underklassen på Kristi lekamen och ord, att den senare aldrig skulle befatta sig med vad den förra gjorde, satt länge i honom. Det oförskämda bedrägeriet som spelades med Högstedts Piccadon å 65 öre kannan och Lettströms majsoblater å 1 kr. skålp., vilka av prästen utgåvos för att vara den för över 1800 år sedan avrättade folkuppviglaren Jesus av Nasarets kött och blod, föll icke under hans reflexion, ty man reflekterade icke den tiden, utan man fick »stämningar».

August Strindberg frias i Stockholms rådhusrätt den 17 november 1884.

Författaren Marie Lundquist om rummet:

Med hjälp av sin favoritpenna med det ärevördiga namnet Sir Joshua Mason 1001, skriver August sommaren år 1894 novellsamlingen Giftas. Dubbeltydigheten som döljer sig i bokens titel skulle komma att besannas. Att August måste ha anat bokens sprängkraft förstår man av yttranden som: ”Den är det värsta, men det vackraste, kvickaste, svinaktigaste jag skrivit.” Och ”Hermafroditerna skola väl riva ihjäl mig!” Nu gick det inte så illa. Utslaget blev till sist friande, trots att det avsnitt i en av novellerna där nattvarden skildras på ett hädiskt sätt ansågs som ”gäckeri av Guds ord”. Samma år som novellerna i Giftas tillkommer, målar August den dramatiskt blåsvarta målning som han kallar Golgata. För betraktaren dröjer det ett tag innan man förstår valet av namn. Men om man följer vågarnas böljegång i målningens nedre del uppenbarar sig i fjärran tre mycket tunna vita kors. Som om den bibliska korsfästelsen bytt plats och nu utspelar sig långt ute till havs.

Att bli anklagad i offentligheten med allt vad det innebar av uppmärksamhet (och chansen till martyrskap inte minst!) var kanske inte enbart negativt för en som gärna ville stå i händelsernas centrum. De privata striderna och då särskilt inom det egna äktenskapet, var uppenbarligen inte lika lätta att hantera. I hörlurarna som ligger på åskådarbänken kan en rättegång av intimare slag avlyssnas, den mellan kontrahenterna Axel och Helene som står inför domarskranket, beredda att skiljas. Men vem ska ta hand om den lille sonen? Ingen lycklig lösning syns i sikte och att det med Augusts egna ord är ”synd om människorna” blir ännu en gång besannat.

Se filmen!

1884 reser den unge förläggaren Karl Otto Bonnier, son till förlagets grundare Albert Bonnier, till Strindberg i Genève och lyckas övertala honom att komma hem till rättegången i Stockholm. Se filmen från filmarkivet.se: Förläggaren Karl Otto Bonnier talar om vikten av att vara lojal med sin författare i medgång och i motgång. (Från 1940)

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs