August. En djefla utställning.

5 oktober 20126 januari 2013

Där var man alltid säker att träffas, om man ock varit skingrade som agnar under dagens lopp...*

Röda Rummet är namnet på August Strindbergs genombrottsroman från 1879, uppkallad efter en lokal i Berns salonger. Rummet, som var inrett i rött,  var en samlingsplats för stadens författare, konstnärer och radikala män runt 1870-talet.

Författaren Marie Lundquist om rummet:

Det gäller att satsa Stort! Och Rött! Välkommen alltså att stiga in i det Röda rummet. Det som delar namn med Augusts kanske mest kända roman. Han hade många ord för det röda: apelsinröd, blodröd, eldröd, granatröd, kindbensröd, korallröd, köttröd, laxröd, roströd, scharlakansröd... för att nu bara nämna några. Här finns förstås den röda mattan redan utrullad, redo att bjuda in till en eldfängd upplevelse. Men vad är det egentligen som ställs ut? En föreställning? Eller en förställning? En förvandling helt visst, en metamorfos där ord blir bild som blir ton som blir tal... En plats där ett moln kan förvandlas till guld och en abborre till kompositör!

Eller som August själv uttrycker det: ”Min eld är den största i Sverige och jag skall om ni vill sätta eld på hela detta usla nästet!” Inträdet här är alltså förenat med ett visst risktagande. Om man vill börja lite försiktigt kan man nöja sig med att känna ordens glödande kol under fötterna och helt enkelt låta sina fotsulor avläsa vad som står skrivet direkt på golvets matta: ”Detta är inte Paradiset!” Så lyder första raden. Vad är det då? Innan man läser fortsättningen kan man höja blicken från golvet och betrakta salens längsta vägg. Och se, den röda färgen har spritt sig även dit! Blodröd är himlen efter solnedgången. Som om August doppat sin bredaste pensel i färgen och likt en annan graffitimålare brutalt och i ett enda svep dragit den längsmed hela väggen. Men han har också varit generös nog att dela med sig av sina hemligaste ord. Under cafébordens glas kan alla som vill läsa hans anteckningar från notisböckerna han alltid bar med sig. Så spensligt finstilt kan han alltså också vara!

* Ur August Strindbergs roman Röda Rummet, 1897.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs