August. En djefla utställning.

5 oktober 20126 januari 2013

Barn måste jag ha, ty utan barnskrik kan jag inte arbeta.

Författaren Marie Lundquist om rummet:

August fick sammanlagt sex barn med sina tre fruar. Ett dog efter bara två dagar. Om samvaron med de andra fem: Karin, Greta, Hans (även kallad Putte), Kerstin och Anne-Marie, berättar August rikt och levande i sina många brev. ”Barn måste jag ha, ty utan barnskrik kan jag inte arbeta”, skriver han. Barnet ses inte som ett störande hot mot skrivandet, utan tvärtom som något livgivande och oumbärligt. (Fast då får man nog betänka att August för det mesta levde åtskild från sina barn och bara hade dem på tillfälliga besök.) Men under dessa stunder tycks han å andra sidan hängivet ha ägnat sig åt dem. Särskilt gäller det hans yngsta barn, som han fick med Harriet Bosse – älsklingsdottern Anne-Marie. De små ömsinta notiser och meddelanden som står att läsa på väggarna här i Barnkammaren vittnar om hur mycket han saknar sitt barn när han tvingas leva skild från henne.

Riktigt samma förbehållslösa kärlek visar han inte sina andra barn. Visserligen ägnar han dem mycket omsorg, ger dem tidningar med ”gubbar att måla på”, låter dem ”fotografera med stora apparaten” och ber smeden sätta ångmaskinen i ordning åt Putte, men när de kommer upp i mer vuxen ålder är tongången en annan. Till den fjortonåriga Karin (eller kanske snarare till mamma Siri) skriver han skuldbeläggande brev när han tycker att hon och syskonen kräver för mycket underhåll för sin levnad: ”Jag har hungrat för er, och jag har sålt böcker, ur, allt hvad jag sälja kunde, för att så länge som möjligt var sända Er till Era födelsedagar, men så tog allt slut.” Och Kerstin, den dotter som han fick med Frida Uhl, och sällan träffade, avfärdar han bryskt när hon vid upprepade tillfällen söker kontakt: ”Lev väl! Och betrakta mig endast som en souvenir.”

Hör Strindbergs yngsta dotter Anne-Marie berätta om sin snälla pappa.

Lyssna: Radion träffade: Anne-Marie Strindberg.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs