August. En djefla utställning.

5 oktober 20126 januari 2013

Han var bara en poet som diktat ute i skogen istället för vid skrivbordet.

Författaren Marie Lundquist om rummet:

Kymmendö i Stockholms södra skärgård är en plats som August återkom till många gånger. Här skriver han både Mäster Olof och Hemsöborna. Ön ändrar skepnad efter hur livet far fram med författaren. Hösten 1873 är han ensam kvar på ön, efter det att hans kamrater rest tillbaka till stan. I trots mot de onda makter som han tycker håller på att övermanna honom skriver han: ”Var han galen? Nej! Han var bara en poet som diktat ute i skogen istället för vid skrivbordet. Men han hoppades att han var vansinnig, han önskade att mörkret skulle släcka hans ljus, sedan han icke såg något hopp lysa opp i mörkret.”

Blyertsteckningarna av öns tallar och granar gestaltar hans ord. Smala, svarta blodådror av bly i allt det vita. Furornas mångfingrade armar som tycks sträcka sig efter betraktaren för att snärja hans blick. Trädets kropp spretar taggig mot omvärlden, hålls ändå på plats av de skarpritade konturerna. Och se bara på studiet av kryptallen – valet av motiv känns knappast slumpartat – en vanligtvis reslig jätte nedtvingad på knä! Hukande mot marken verkar den längta tillbaka till den jord den en gång kom ifrån. Överallt det obarmhärtiga vita ljuset, silat genom papperet. Det sägs att varje motiv någonstans bär konstnärens egna drag. Vem är då denna ensamma tall, så renskrapad och tunnhudad, långt ifrån den stridbare och narcissistiske ordagitatorn? Finns dessa fina nervtrådar, lika lätta att bryta av som den torraste kvist, alldeles under den rabulistiska ytan? Är de i själva verket förklaringen till att Augusts texter där de kryper längs marken och hämtar näring, fortfarande stiger så levande fram inför våra ögon?

Hör Strindbergs systerdotter berätta om hans skärgårdsliv, arbete och vanor på Furusund.

Lyssna: Min morbror August Strrindberg

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs