August. En djefla utställning.

5 oktober 20126 januari 2013

Elakt väder; elektrisk blåst.*

Författaren Marie Lundquist om rummet:

En klimatkammare är en sluten kammare där temperatur och luftfuktighet hålls vid förutbestämda värden. Det låter nästan som en uppfinning som August hade kunnat laborera med. Vädrets makter intresserar honom uppenbarligen i alla dess olika skepnader. Även om han oftare släpper lös stormen än stiltjen. Både i sitt liv och i sina verk. Hans pjäs Oväder spelas dock inte här, som man kanske skulle kunna tro, utan i Sal 3, i ”Mäster Ensams rum”. Här bjuds istället på Moderskärlek, en nog så stormig familjeuppgörelse om en försvunnen far och hans döttrar som varit ovetande varandras existens.

I de hav och himlar som August målar (två favoritmotiv som ständigt återkommer) är elementen praktiskt taget alltid i uppror. Hav och himmel tycks utkämpa en kamp om herraväldet, två lika starka kombattanter. Palettkniven (ingen mårdhårspensel här inte!) har lämnat tydliga och taktila spår på ytan. Ändå finns det ofta ett sakligt, stillastående drag i upprördheten. Se bara på de två målningarna på väggen, noggrant och pedagogiskt benämnda Ruskprick respektive Slätprick. Svajande, men ännu upprätta står dessa sjömärken där och vägleder sjöfararen såväl som betraktaren genom brottsjöarna.

I den märkliga målningen Dubbelbild låter August precis som i vissa av sina pjäser två olika världar och väderlekar glida in i varandra och finnas samtidigt. En vän landskapsbild i blått och grönt omges av en olycksbådande och skarpskuren ovädershimmel i gråsvarta virvlar. Effekten blir surrealistisk, som om August kommenterar Magrittes sammanblandningar av dag och natt flera decennier innan de gjordes.

* Ockulta Dagboken, 30 mars 1904

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs