August. En djefla utställning.

5 oktober 20126 januari 2013

Gossen känner sig illa till mods. Han är blyg och gråtfärdig.*

August Strindberg om Den gråtande gossen:

En gång fick jag ett infall att modellera en bedjande yngling i lera efter antik förebild. Han stod där med lyfta armar, men jag var besviken på honom och i ett utbrott av förtvivlan låter jag min hand falla på den olyckliges huvud. Se! En metamorfos som Ovidius inte hade drömt om. Under slaget plattas den grekiska frisyren till, den blir som en skotsk barett som täcker ansiktet; huvudet och halsen trycks ner mellan axlarna; armarna sjunker ned så att händerna blir kvar i höjd med ögonen under baretten; benen viker sig; knäna närmar sig varandra; och alltsammans har omformats till en nioårs gosse som gråter och döljer sina tårar bakom händerna. Efter lite retusch blev statyetten fulländad, det vill säga, betraktaren fick det önskade intrycket.

Nya konstriktningar! : eller slumpen i det konstnärliga skapandet/August Strindberg
Ur Strindberg : målaren och fotografen, 2001
Nationalmuseum, Stockholm


Författaren Marie Lundquist om rummet:

Se på honom där han står mitt i rummet, den lille gossen med ansiktet dolt i sina knutna händer. För att vara så liten kastar han en lång skugga. Den tunna kroppen tycks knäa under tyngden av den bredbrättade skotska hatten. August kallar honom Den gråtande, men om man inte visste det skulle man lika gärna kunna ta honom för ett barn som håller för ögonen och räknar till hundra i en klassisk kurragömmalek. Under tiden hinner alla hans kamrater försvinna från jordens yta och gossens enda livsuppgift blir att återfinna dem. Förvisso också det en anledning till gråt. Enligt Augusts egen berättelse om verket tillkom det med slumpens hjälp. Tanken var att skulptera en yngling med uppåtsträckta armar. Men i ett ögonblick av uppgivenhet råkade skulptörens hand falla på hatten som då plattades samman och hela den förut så stolta figuren knäade plötsligt under tyngden av slumpens tunga ok. Och så, i ett enda slag, förvandlades tillbedjan till gråt. En av de många metamorfoser som August, med eller utan slumpens hjälp, ständigt tycks uppväcka med sin skaparkraft!

Nu, efter leken, är rummet tomt och tyst. Gossen stelnad i sin pose. Omringad av en mur av tysta träd som vägrar släppa ut honom ur sin bur. Nej, hör, där kommer en och annan dansant ton svävande genom luften och gör allt levande igen. Ikväll ska här dansas, en moder ska dansa med sin måg, och en dotter bli påmind om skändligheten att modern stal hennes tillkommande och allt slutar på det enda sätt som sådant kan – i eld och lågor. Är det därför himlen över trädens täta rad är gul som galla? En pestfana utbredd över skyn...

* Ur den självbiografiska romanen Tjänstekvinnans son, 1886, August Strindberg.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs