August. En djefla utställning.

5 oktober 20126 januari 2013

Från a till ö med Strindberg.

Författaren Marie Lundquist om rummet:

”Ty de små och gnetiga bokstäverna lågo där döda och kunde ej så öppet och i ett enda slag visa honom för sig själv.” August måste skämta! Vad föranleder just honom att uttrycka sig som om han misstror bokstävernas underbara värld? Han som verkar vara gjord av skrift, tycks bestå helt och hållet av bokstäver, vara skapad av alfabetet självt. Han som ständigt andas ord, blöder dem, spottar ut dem, smälter dem i mage och tarm för att sedan avlägsna dem stinkande och vedervärdiga den vanliga vägen. Eller ljuva och sötsmakande som geléhallon den orala vägen. Bokstäverna behöver inte ens bli ord för att bilda mening. På en vitrappad vägg i Frankrike ser han en skylt med de sammanflätade bokstäverna F och S som han utläser som initialerna i sin förlupna hustrus namn. Alltså håller hon alltjämt av honom! I nästa sekund slås han av att de också bildar de kemiska tecknen för järn (fer) och svavel (soufre). Utbredd framför hans ögon ligger alltså guldets hemlighet! En man med en sådan tilltro till den enskilda bokstavens levande kraft kan väl aldrig lida av skrivkramp!

En bra text skapar bilder. Det är precis den sortens dramatik som August skriver. Hans pjäser innehåller inte bara det som hörs ur skådespelarnas munnar, repliker och ordväxlingar, utan också tysta scenanvisningar som målar upp miljöer och ting framför åskådarnas ögon. I ”De små och gnetiga bokstävernas rum”, ett rum helt ägnat skriften, är det enbart orden som skapar bilden. Lyft bara upp de papper som ligger på golvet och håll upp dem mot ljuset. Och se! Ännu ett trolleri av Mästarens hand – plötsligt blir vi varse en solstråle, ett isskåp och en Baldrottnings tron...

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppet under Vårsalongen 2018 12 januari–25 mars:
Måndag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 40 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Allmän presentation 13.00 och 15.00 varje dag.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs