Berit Lindfeldt

26 april1 juni 2014

Berit Lindfeldt är en av Sveriges främsta skulptörer men ändå något av en doldis i svenskt konstliv. Vårens solopresentation på Liljevalchs vill visa ett konstnärskap lika poetiskt som fullt av pondus.

Läs mer

– Utställningen med Lindfeldt är en absolut nödvändighet, förklarar Liljevalchs chef Mårten Castenfors i sitt förord i katalogen. Vi vill för många fler frammana den unika tyngd och kraft som finns i hennes konstnärskap. Men det är en utställning som kräver sin tid! Tid att reflektera och känna med både hjärta och hjärna.

Berit Lindfeldt är född 1946 i Stockholm men bor och arbetar i Göteborg där hon också utbildade sig på Konstindustriskolan (nu HDK) och Valand. Hon varvade studierna med arbete, något som gav henne möjligheter att porträttera kroppsarbete, bland annat varvsarbetarna på nedläggningsdömda Eriksberg.

I grunden är hon en klassiskt skolad skulptör och verken ofta återhållsamma och stillsamma. Men hennes experimentlusta är stor och skulpturerna är ofta i oväntade material, som gummi, cement, vass eller plåt.

– Jag försöker vara lyhörd och lyssna in materialen. Jag vill känna efter hur de fungerar, vad de vill, berättar hon i intervjun med Marie Lundqvist som publiceras i utställningskatalogen.

Motivet växer mestadels fram långsamt. "Det får visa sig" är egentligen det enda koncept jag har, konstaterar hon och tillägger att om man ska nämna ledord kunde det vara "tillit" eller "tillåtelse".

Tydlig är ändå driften att omvandla och förädla, att avlocka materialen nya betydelser och samband. Den hårda betongen kan rullas som en matta, det formbara gummit bli en vass kon, gafflar av järn böjas i en ömsint dans.

En stipendievistelse på Island i slutet av 1990-talet gav nya idéer och uttryckssätt. Det ödsliga landskapet hjälpte henne att upptäcka mängden av småskräp, tappat och slängt, med former och färger som kunde sättas samman till nya betydelser. Det bortslängda blir ett oändligt förråd av möjligheter men, framhåller Mårten Castenfors, att så radikalt frigöra sig från den formella kunskapen och färdas fritt i skräp kräver mod.

Berit Lindfeldt har haft rader av utställningar de senaste decennierna och gjort flera större offentliga gestaltningar, mest uppmärksammat blev inte oväntat minnesmärket över Astrid Lindgren, "Källa Astrid" i Vimmerby. Här, liksom i "Är du prins i någon saga?" som vi möter i Liljevalchs skulpturhall, har hon använt ett monumentalt stort gosshuvud i brons.

– Upprinnelsen var att jag ville utmana mig i storlek... men det skulle också vara en skala som var förenlig med barnets skala. Jag hade ingen förlaga utan ville se vad jag hade för porträtt inne i mig, säger hon i Marie Lundqvists intervju.

Utställningen låter oss möta ett hundratal verk. Islandssviten installeras på en egen vägg, med sina isländska originaltitlar. Utställningen visas dagligen kl 14.30.

Om utställningskatalogen

Utställningskatalogen innehåller ett förord av konsthallschefen Mårten Castenfors och en längre intervju med Berit Lindfeldt av författaren Marie Lundqvist samt nytagna bilder av Mattias Lindbäck. Katalogen är på 104 sidor och formgiven av Patric Leo. 

Dans  genom utställningen

Koreografen Virpi Pahkinen har skapat den halvtimmeslånga föreställningen Fold som rör sig genom utställningen, en chans till korsbefruktning mellan konstarter och kopplingar mellan olika sorters rörelse. Hon och Fredrik Quiñones framför verket ett flertal gånger i april och maj.

Ett smakprov på föreställningen ges vid invigningen av utställningen den 26 april kl 13. Verket i sin helhet framförs även under Kulturnatten samma kväll kl 22.
Tider därutöver: Officiell premiär 27 april kl 16, 29 april kl 19, 2 maj kl 14, 3 maj kl 13, 4 maj kl 14 och 16, 6 maj kl 19, 9 maj kl 14 samt 10 och 11 maj kl 14 och 16.

26 april1 juni 2014

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs