Döden – en utställning om livet

4 juni4 september 2016

Våra begravningsplatser präglas av likformighet och stränga regler även om nya gravskick växer fram. Är det dags att tänka annorlunda kring våra minnesplatser? I Galärvarvsparken presenterar nio konstnärer verk med relation till döden, graven, minnen och riter.

Läs mer

Utställningen har sin upprinnelse i fyra konstnärers (Lars Bergström, Stefan Karlsson, Tomas Lundberg, Cecilia Runesson) gemensamma intresse för begravningsplatser, deras laddning och kulturella skillnader i utformning och bruk som de sett i Sverige och andra länder.
Diskussioner med Liljevalchs landade så småningom i sommarens utomhusutställning, ett resultat som också ger Liljevalchs möjlighet att trots renovering av konsthallen kunna visa intressant konst för såväl stockholmare som tillresta.

Kan begravningsplatsen bli en levande park? Kan platserna där vi minns våra döda vara mer integrerade i stadsplaneringen och i vardagslivet? Kan man anlägga lekplatser på begravningsplatser? För vem är graven egentligen till i dag? Kan konstnärer utvidga begreppen runt livet, döden och den sista vilan?
Sådana frågor diskuterades i arbetsgruppen inför urvalet av nio konstnärer ur olika generationer; här finns de som tidigare närmat sig de aktuella frågeställningarna och de som nu beträder ny mark. 

De medverkande konstnärerna är Gunilla Bandolin, Stockholm, Veronica Brovall, Berlin, Leif Elggren, Stockholm, Anna Koch, Stockholm, Berit Lindfeldt, Göteborg, Mandana Moghaddam, Göteborg, Sonja Nilsson, Berlin, Björn Perborg, Göteborg och Ulrik Samuelson, Stockholm.
Arbetsgruppen består av Stefan Karlsson, projektledare, curator och konstnär, Lars Bergström, curator och konstnär, Tomas Lundberg, curator och arkitekt, Cia Runesson, curator och skådespelare, Petter Hauffman, curator och landskapsarkitekt samt Pia Kristoffersson, curator och katalogredaktör och Lars Fuhre, grafisk formgivare.

Utställningen invigs den 3 juni kl 15 av kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) och Liljevalchs chef Mårten Castenfors. Verken är placerade på gräsmattan mellan Vasamuseet, Nordiska museet och Junibacken, och i centrum av det cirkelformade utställningsområdet finns en öppen yta med ett solur.
Liljevalchs infokiosk håller öppet varje dag under utställningsperioden (utom 24-26 juni) kl. 12–16. Där kan man köpa katalog, låna eller paraply vid regniga seminarier, och låna hörlurar till det ljudverk som ingår i utställningen. En av Liljevalchs konstvärdar presenterar utställningen varje dag kl. 13.

"Sommarsamtal om döden" ordnas 18 och 30 augusti – stilla samtal i bersån med en filosof, en manusförfattare, en präst. Moderator är Cia Runesson. Samtalen äger rum i utställningens mitt, startar kl. 17 och varar cirka 30-40 minuter.
På programmet står dessutom 7 juni en dag med presentation av förslaget till ny begravningsplats på Järvafältet samt 21 juni en inbjudan att dansa Dödspolska och att lära mer om folkdansens förhållande till döden.
Barnpedagogisk verksamhet ordnas i samarbete med Junibacken. Material kan hämtas i infokiosken.

Läs mer:
Nio konstnärer om sina verk

Konstnärlig iscensättning

Utställningsprogram under sommaren

Pedagogiskt projekt för barnen

4 juni4 september 2016

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs

 • Nio konstnärer om sina verk

  Konstnärerna berättar om tankarna bakom verken. Utförligare versioner finns i utställningskatalogen.

 • Konstnärlig iscensättning

  Området har utformats gemensamt av curatorerna med platsspecifika verk av Bigert & Bergström, Stefan Karlsson och Tomas Lundberg.

 • Program under sommaren

  Vi bjuder in till "sommarsamtal om döden". Dessutom presentation av Järva nya begravningsplats samt dans och musik vid sommarsolståndet. 

 • Pedagogiskt projekt för barnen

  Från 15 juni kan de yngre besökarna själva ordna och bygga bland det material som finns i cirkeln med trädet mitt emot infokiosken.