Döden – en utställning om livet

4 juni4 september 2016

Vi bjuder in till "sommarsamtal om döden". Dessutom presentation av Järva nya begravningsplats samt dans och musik vid sommarsolståndet. 

7 juni kl. 12–14
Förslaget till ny begravningsplats i Järva presenteras 

Med målet att skapa en ny begravningsplats med hög kvalitet och höga arkitektoniska och konstnärliga värden inbjöd Stockholms kyrkogårdsförvaltning till en öppen arkitekttävling om utvecklingen av en ny begravningsplats i Järva friområde.
Till vinnare utsågs förslaget Öarna, framtaget av det danska arkitektkontoret Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue i samarbete med arkitekt Poul Ingemann. I sitt utlåtande tar juryn fasta på förslagets vackra och inkännande gestaltningskoncept som bygger vidare på det befintliga kulturlandskapet med stegvisa tillägg på platsens och landskapets egna villkor.
Projektledaren Karin Söderling och landskapsarkitekten Elin Samuelsson från Kristine Jensens Tegnestue finns på plats med information och samtal om den nya begravningsplatsen på Järvafältet.

21 juni kl.19–21 Sommarsolståndet
Kom och dansa dödspolska med Klas av Edholm och Andreas Risan

Folkdansens beröringspunkter och kopplingar till döden är flera. Tidpunkten då man dansade i äldre tid var framför allt religiösa högtider, och vid gravöl. Vid dessa tillfällen dansades ofta polska. Inte minst vid julfirandet tänktes de döda komma tillbaka till de efterlevandes hem för att delta i julfirandet och dansen. Jultiden framstår på många sätt som en högtid tillägnad de döda, och där ingår dansen som en central punkt. Även vid midsommar var allsköns osynliga makter i farten och dansade gjorde man även då. 

Klas af Edholm dansar med mungigan och musicerar med sin kropp. Rytm och dynamik är lika självklart i dansen som i den spelade musiken.
Andreas Risan spelar fiol och hardingfela. Han varierar sitt musikaliska uttryck samtidigt som han alltid behåller ett stadigt driv och är lyhörd inför sina medmusikanter och dansare.

*

I samband med utställningen bjuder vi in till ”sommarsamtal om döden”. Ett stilla samtal i bersån mellan en filosof, en skådespelare, en manusförfattare eller en präst – om döden, blommor och bin, gravkonst och allt annat som ryms däremellan. Det som inte kan gjutas, svetsas eller huggas ur sten, utan uppstår mellan människor, i ett samtal – en delad stund.
Samtalen äger rum i utställningens mitt, i Galärvarvsparken. De börjar kl. 17 och pågår cirka 30-40 minuter. Moderator: Cia Runesson, skådespelare, curator och en av utställningens initiativtagare. Filt, paraply och sittstol finns att låna. Samtalen förs på svenska.

18 augusti kl. 17
Sommarsamtal om att begrava en vän, med prästerna Karin Johannesson och Katinka Radin.
Karin Johannesson är skidpräst i Övre Älvedals församling, universitetslektor i religionsfilosofi vid Uppsala universitet och författare till bland annat Gud för oss - om den non-metafysiska realismen och dess konsekvenser för religionsfilosofins uppgift och natur.
Katinka Randin är präst i S:t Johanneskyrkan, Göteborgs kyrkliga Stadsmission.

30 augusti kl 17
Sommarsamtal om döden, med Hans Ruin och Petra Revenue. 

Hans Ruin är fil dr i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet 1994, med avhandlingen Enigmatic Origins. Tracing the theme of historicity through Heidegger's Work. Sedan 1999 är han knuten till Södertörns högskola.
Petra Revenue är manusförfattare och regissör med starkt intresse för kyrkogårdar och döden. Hon har skrivit skrivit ett tjugotal pjäser liksom manus till filmer som Om Sara, Wallander – den svaga punkten och Isdraken. Sedan hösten 2015 är hon sidekick till Morgan Larsson i radioprogrammet Söndagsmorgon i P4.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs