Drömrummet

6 juni4 september 2011

Till sommarens stora utställning har Liljevalchs bjudit in tretton av landets främsta experter på antikviteter - alla välbekanta från SVT:s program Antikrundan - och tilldelat dem varsin utställningssal. Publiken möter 13 personliga drömrum som ger oss en inblick i de starka drivkrafterna bakom samlande och framför allt den stora kärleken till föremål och dess historia. Du kan höra var och en av experterna berätta själva här på Liljevalchs webbplats!

Läs mer

I utställningen framträder också en annan aspekt på samlandet och handeln med antika föremål, nämligen återanvändningen och miljöengagemanget. Ur omsorgen om tidigare generationers bruks- och finföremål stiger ett lågmält men högst påtagligt uppror mot dagens konsumtionsmönster.

I rummen kan publiken ta del av både den livslånga och djupt personliga relationen till vissa föremål och teman, men också den kortare och bredare men lika intensiva bekantskapen innan objektet går vidare till en ny ägare.

Sist men inte minst möts vi av experternas vilja att väcka vår nyfikenhet och lust till föremålen och helst öppna dammluckorna till den kunskap som de så hängivet förmedlar i sin verksamhet.

 

 

6 juni4 september 2011

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs

 • Eva Seeman

  Eva Seeman

  Eva Seeman är ursprungligen utbildad socionom. Efter att ha arbetat på Stockholms Auktionsverk 1982–1985 studerade hon i London på Christie’s Fine Arts Course 1985–86. Sedan 1987 är hon intendent och ansvarig för modernt silver, konsthantverk och design på Bukowskis. Expert i Antikrundan sedan 1999. Lyssna på henne här!

 • Bo Knutsson

  Bo Knutsson

  Bo Knutsson har antikaffärer i Vänersborg och i Stockholm. Han är ordförande i den Internationella Konst- och Antikhandlarföreningen CINOA och var tidigare även ordförande i Konst- och Antikhandlarföreningen i Sverige. Han ställer regelbundet ut på såväl nationella som internationella antikmässor, bland annat i Paris, New York, London, Bryssel och Köpenhamn. Expert i Antikrundan sedan 1989. Lyssna på honom här!

 • Peter Pluntky

  Peter Pluntky

  Under flera år drev Peter Pluntky Stockholms Leksaksmuseum som han grundade 1980. Han är engagerad som skribent av olika facktidskrifter, håller föredrag och föreläsningar samt är anlitad som specialist av Europas och Sveriges ledande auktionsföretag. Sedan 2006 är Peter ansvarig för Skandinaviens största samlarmässa, Nostalgimässan i Göteborg. Expert i Antikrundan sedan 1989. Lyssna på honom här!

 • Lars-Yngve Johansson

  Lars-Yngve Johansson

  Från början utbildad guld- och silversmed med praktik inom ädelsten- och pärlhandeln i Tyskland. Sedan 1983 driver han antikhandeln Lars Y Johansson Smycken och Antikviteter i Stockholm. Lars-Yngve är medlem i Sveriges Konst- och Antikhandlarförening. Expert i Antikrundan sedan 1999. Lyssna på honom här!

 • Björn Gremner

  Björn Gremner

  Sedan 1971 driver Björn Gremner firman Antik West i Göteborg. Han ställer regelbundet ut på mässor och utställningar runt om i världen. Björn håller också kurser och föredrag om ostindiskt porslin. Expert i Antikrundan sedan 1989. Lyssna på honom här!

 • Joakim Bengtsson

  Joakim Bengtsson

  Redan som 13-åring fick Joakim Bengtsson arbete på antikmässan i Helsingborg. Sedan år 2000 äger och driver han Helsingborgs Auktionsverk. Han ger också kurser om antikviteter. Expert i Antikrundan sedan 2009. Lyssna på honom här!

 • Knut Knutson

  Knut Knutson

  Knut Knutson är expert inom modernt konsthantverk, konstglas, möbler, allmoge och folkkonst. Han har studerat juridik, etnologi och konst vid Lunds universitet och arbetat på Kulturen i Lund. Mellan åren 1980-1990 var han anställd intendent och senare marknadsansvarig på Bukowskis i Stockholm. Sedan 1996 äger och driver han Uppsala Auktionskammare som också äger Crafoord Auktioner i Lund. Han är av Stockholms Handelskammare förordnad besiktningsman. Expert i Antikrundan sedan 1989. Lyssna på honom här!

 • Anette Granlund

  Anette Granlund

  Förutom arbetet som intendent på Bukowskis i Stockholm är Anette Granlund ofta anlitad som föreläsare för bildningsförbund, institutioner, museer och på textilkonferenser i USA och Iran. Sommaren 2011 är hon ordförande för ICOC, International Conference on Oriental Carpets, som detta år äger rum i Stockholm. Expert i Antikrundan sedan 1989.

  Lyssna på henne här!

 • Jan Ribbhagen

  Jan Ribbhagen

  Idag äger Jan firman Kurt Ribbhagen AB, som grundades av hans far 1941. Jan Ribbhagen är medlem i Sveriges Konst och Antikhandlarförening samt i den Internationella Konst- och Antikhandlarföreningen CINOA. Expert i Antikrundan sedan 1990. Lyssna på honom här!

 • Jörgen Martinson

  Jörgen Martinson

  Jörgen Martinson har en jur. kand. med studier i konsthistoria och arkeologi. Mellan åren 1977–1982 arbetade han på Kulturen i Lund vilket följdes av anställningar på Bukowskis i Malmö och Göteborg. Efter att ha drivit en auktionsfirma i egen regi arbetade Jörgen som chefsintendent på Stockholms Auktionsverk. Sedan 2004 driver han tillsammans med kollegan Max Sjöberg Probus Auktioner, som är specialiserade på antika vapen och ordnar. Expert i Antikrundan sedan 1990. Lyssna på honom här!

 • Andreas Rydén

  Andreas Rydén

  Andreas Rydén började sin karriär i auktionsbranschen 1987 på Beijers Auktioner. Fem år senare, 1992, var han med att starta en filial till det danska auktionshuset Bruun Rasmussen i Stockholm. Sedan 1997 arbetar Andreas på Stockholms Auktionsverk, där han är chefsintendent på konstavdelningen. Expert i Antikrundan sedan 2005. Lyssna på honom här!

 • Max Sjöberg

  Max Sjöberg

  Efter att ha varit anlitad som värderingsman åt flertalet auktionshus och försäkringsbolag startade Max Sjöberg tillsammans med kollegan Jörgen Martinson 2004 det egna auktionshuset Probus Auktioner, specialiserat på antika vapen och ordnar. Max är expert i Antikrundan sedan 1989. Lyssna på honom här!

 • Claes Moser

  Claes Moser

  Claes driver Galleri Claes Moser i Stockholm med det nordiska sekelskiftets konst som specialitet. Han har även startat ett museum över konstnären J.A.G. Acke på Ljusterö. Claes är även sakkunnig åt konstnärernas intresseförening (KIF), sekreterare i Sveriges Konst och Antikhandlarförening samt är medlem i den Internationella Konst och Antikhandlarföreningen CINOA. Expert i Antikrundan sedan 1996. Lyssna på honom här!