Till sommarens stora utställning har Liljevalchs bjudit in tretton av landets främsta experter på antikviteter – alla välbekanta från SVT:s program Antikrundan – och tilldelat dem varsin utställningssal.

Till skillnad från deras dagliga arbete med andras föremål har de här uppdraget att gestalta och dela med sig av sin egen personliga samlarpassion. Publiken möter 13 personliga drömrum och utlovas en inblick i de starka drivkrafterna bakom samlande och framför allt den stora kärleken till föremål.

I utställningen framträder också en annan aspekt på samlandet och handeln med antika föremål, nämligen återanvändningen och miljöengagemanget. Ur omsorgen om tidigare generationers bruks- och finföremål stiger ett lågmält men högst påtagligt uppror mot dagens konsumtionsmönster.

I rummen kan publiken ta del av både den livslånga och djupt personliga relationen till vissa föremål och teman, men också den kortare och bredare men lika intensiva bekantskapen innan objektet går vidare till en ny ägare.

Sist men inte minst möts vi av experternas vilja att väcka vår nyfikenhet och lust till föremålen och helst öppna dammluckorna till den kunskap som de så hängivet förmedlar i sin verksamhet.

Experterna som skapar sitt drömrum på Liljevalchs finns Joakim Bengtsson, Anette Granlund, Björn Gremner, Lars-Yngve Johansson, Bo Knutsson, Knut Knutson, Jörgen Martinson, Claes Moser, Peter Pluntky, Jan Ribbhagen, Andreas Rydén, Eva Seeman och Max Sjöberg.

Utställningskommissarie: Lena Rydén, rektor för Antikskolan i Stockholm, och Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Måndagar samt 1 maj stängt. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs