Till sommarens stora utställning har Liljevalchs bjudit in tretton av landets främsta experter på antikviteter – alla välbekanta från SVT:s program Antikrundan – och tilldelat dem varsin utställningssal.

Till skillnad från deras dagliga arbete med andras föremål har de här uppdraget att gestalta och dela med sig av sin egen personliga samlarpassion. Publiken möter 13 personliga drömrum och utlovas en inblick i de starka drivkrafterna bakom samlande och framför allt den stora kärleken till föremål.

I utställningen framträder också en annan aspekt på samlandet och handeln med antika föremål, nämligen återanvändningen och miljöengagemanget. Ur omsorgen om tidigare generationers bruks- och finföremål stiger ett lågmält men högst påtagligt uppror mot dagens konsumtionsmönster.

I rummen kan publiken ta del av både den livslånga och djupt personliga relationen till vissa föremål och teman, men också den kortare och bredare men lika intensiva bekantskapen innan objektet går vidare till en ny ägare.

Sist men inte minst möts vi av experternas vilja att väcka vår nyfikenhet och lust till föremålen och helst öppna dammluckorna till den kunskap som de så hängivet förmedlar i sin verksamhet.

Experterna som skapar sitt drömrum på Liljevalchs finns Joakim Bengtsson, Anette Granlund, Björn Gremner, Lars-Yngve Johansson, Bo Knutsson, Knut Knutson, Jörgen Martinson, Claes Moser, Peter Pluntky, Jan Ribbhagen, Andreas Rydén, Eva Seeman och Max Sjöberg.

Utställningskommissarie: Lena Rydén, rektor för Antikskolan i Stockholm, och Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs