Hans Jörgen Johansen

2023 september 2012

Under fyra dagar, 20-23 september, visar Liljevalchs nio verk av Hans Jörgen Johansen i samband med att han tilldelas utmärkelsen Årets konstnär 2012 av JCDecaux. Gratis inträde. Ordinarie öppettider.

Läs mer

Hans Jörgen Johansen tar hjälp av naturens åldringsprocess för att skapa sin egen dunkla värld i fotografier. Utgångspunkten är väl tillslutna stora lådor i vilka nogsamt arrangerade livsmedel är satta i förruttnelse. Resultatet av processen förevigas och blir till landskapsfotografier. Bilderna är ödsliga, vackra och besatta och i dem genomgår naturen en storslagen metamorfos: en återfödelse.

Här visas också tre av Hans Jörgen Johansens fem stora ljuskronor gjorda av lysrör, som tillvardags finns i kryssningsterminalen, Stockholm Cruise Center i Frihamnen. De är två meter höga och 90 centimeter breda och deras bärande aluminiumkonstruktion, standardlysrör, eldon och sladdar utgör både funktion och form.

Hans Jörgen Johansen är född 1961 i Borgholm, men bor och verkar i dag i Stockholm. Han är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har deltagit i flera separat- och samlingsutställningar, bland annat Fotofest i Houston, Karlskrona konsthall, Saltarvet i Fiskebäckskil och på Kristinehamns konstmuseum. Han har haft offentliga uppdrag för till exempel Psykiatrins hus i Uppsala, Stockholm Cruise Center i Frihamnen och Statens Kriminaltekniska Laboriatorium, Linköping.

Juryn som utsett Hans Jörgen Johansen till Årets konstnär består av Pontus Bonnier, Mårten Castenfors, Charlotte Gyllenhammar och Marina Schiptjenko. Årets konstnär ingår JCDecaux konstsatsning The Art Break. 

2023 september 2012

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs