Helvete

1 oktober 20118 januari 2012

Årtal 1995
Titel Enklav A, B och C
Teknik Installation
Konstnär P O Ultvedt

På 1960-talet framträder P O Ultvedt (1927-2006) som en spirituell och absurdistisk mobilbyggare. Träbitar, sammanfogade med trådar, bildar ledade kroppar i rörelse. De hoppar och skuttar, böjs och bänds i ett makalöst trolleri - en mänsklig teater, en danse macabre. Under 1990-talet när Sarajevo var belägrat uppför Ultvedt, starkt påverkad av människors skrämda flykt över stadens torg, en svart triptyk där en mekanism får en trumma att mullra likt kanoner och klotsar på rad att falla till golvet som skjutna av krypskyttar. Verket, som i utställningen nu kompletterats med ett oljehav i svart plast, besitter en hjärtslitande abstraktion som visar att Ultvedt som få lyckats gestalta den mänskliga grymhetens konsekvens.

Lyssna på Mats Arvidsson, medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktion, som minns sitt första möte med P O Ultvedts rörliga skulpturer. Programmet sändes i november 2006. Hans samtal med konstnären själv, som är infogat i klippet, spelades in 1988.

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=341412

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs