Helvete

1 oktober 20118 januari 2012

Årtal 1859
Titel Hav i månsken med fyr och brinnande ångfartyg
Teknik Olja på duk
Konstnär Marcus Larson

Stormar och skeppsbrott är omhuldade motiv hos målaren Marcus Larson (1825 - 1864), men det är när eldens element tar plats bland naturkrafterna som skådespelet blir särskilt dramatiskt. Brinnande ångbåtar har sitt hemliga centrum i skorstenens glödröda plåtcylinder - ångpannan är så upphettad att själva farkosten börjar brinna och döms till undergång redan innan den krossas mot klipporna. Människor med god smak brukar ringakta den här sortens teatrala bildretorik. Men i det naiva uppenbarar sig ibland även det genuint visionära. Och i själva verket är det väl just målningens grälla och grova effekter som också lyfter motivet till en elementärt mytisk nivå - och ger skeppsbrottet ett tycke av överfart till Hades.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs