Helvete

1 oktober 20118 januari 2012

Årtal 1600-tal
Titel Miniatyrteater med helvetesscen
Teknik Bemålad kopparplåt

Eldar brinner och röken yr i helvetet men det är också en plats befolkad av flygande, drakliknande demoner och djävlar, ungefär som vi ser dem i gravören och tecknaren Jacques Callots (1592-1635) mest berömda kopparstick med titeln Sankt Antonius frestelse från år 1635. Det är i stora stycken Callots bild som är förlaga till den miniatyrteater från 1600-talet vars scendekor Liljevalchs låtit uppföra i full skala. Miniatyren, som består av det finaste måleri på kopparplåt, uppges ha framställts på beställning av den franska konungen Ludvig XIV för sonsonens son, tronföljaren, sedermera konung Ludvig XV. 

Den lilla modellen kom så småning om i arkitekt Nicodemus Tessin den yngres ägo och ärvdes av sonen Carl Gustaf Tessin (1795-1770). Den passerade senare Jacob Gustaf De la Gardie (1768-1842) och vidare till general Gustaf A. Nyblæus för att 1923 hamna på den öppna konstmarknaden och därifrån kunde köpas in av Agne Beijer till Drottningholms Slottsteater med tillhörande museum.

Scendekoren i utställningen har målats av My Leffler och Ulrika Wolff på initiativ av producent Viveca Lindenstrand. Minatyren tillhör Teatermuseet i Stockholm.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs