Hemslöjden på Liljevalchs

6 juni2 september 2012

Skånska yllebroderier och en konditor? Och en graffitikonstnär? Och en tatuerare?

Lyssna till Heidi Avellan om handens skicklighet, det skånska yllebroderiet som en ordlös kontakt mellan dåtid och nutid och om värden i broderiet som inte går att mäta i pengar. Heidi Avellan journalist, debattör och politisk redaktör på Sydsvenska Dagbladet.

"Låt de gamla skånska yllebroderierna inspirera dig!" Så lät Hemslöjdens uppmaning till en konditor, en graffitikonstnär, en tatuerare, två serieskapare, två grafiska formgivare, en klädesskräddare, en textilformgivare, en textilkonstnär, en plåtslöjdare, en emaljör, en glasformgivare, en silversmed, en keramiker, tre konstnärer, en bildhuggare, två designers, en smed, en brodös och en journalist.

Här har utövarna i vår egen tid tagit ut svängarna precis som de kvinnor som en gång skapade yllebroderierna på den skånska landsbygden under 1700- och 1800-talen. De traditionella broderierna består av säregna blommor, fantasifulla fåglar, ljuva änglar, säregna djur och människor - och de fullkomligen myllrar över kuddar, åkdynor, bänklängder och täcken.

Oftast hade de broderade ylletextilierna en koppling till bröllop och betraktades som statusföremål. Många är utförda av unga flickor och deras mödrar för att användas till hemgift, eller av fattiga yrkesbrodöser.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs