Hemslöjden på Liljevalchs

6 juni2 september 2012

Starka symboler i slöjden.

Renar och rosor är båda mäktiga symboler i myter och legender som uttrycks i slöjden. Medan rosdekorer slingrar sig över hela jordklotet har renen - bohccot på nordsamiska - en särställning i den allra nordligaste motivkretsen.

I rummet visas rosor från Estland, Vitryssland, Slovakien, Polen, Kina, Guatemala och Sverige. I legender och sagor representerar den magiska och mytomspunna rosen både himmelsk fulländning, lidande på jorden, liv och död, jungfrulighet och fruktsamhet. Rosen är utan konkurrens det vanligaste blommotivet i världen. Det används sedan urminnes tider för att smycka människans egen kropp och omgivningen, och förekommer på folkkonstens träföremål, målningar, vävar och broderier.

Renen är en av samekulturens starkaste symboler i legender och myter, och en högst påtaglig förutsättning för överlevnad. Av renen får människan kött att äta men också slöjdmaterial för kläder och andra föremål som förr var helt nödvändiga i samernas vardag. Kunskapen om hur hela renen tas tillvara efter slakt finns än idag men spelar inte längre lika stor roll eftersom rennäringen numera mest är inriktad på köttproduktion.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Måndagar samt 1 maj stängt. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs