Hemslöjden på Liljevalchs

6 juni2 september 2012

Starka symboler i slöjden.

Renar och rosor är båda mäktiga symboler i myter och legender som uttrycks i slöjden. Medan rosdekorer slingrar sig över hela jordklotet har renen - bohccot på nordsamiska - en särställning i den allra nordligaste motivkretsen.

I rummet visas rosor från Estland, Vitryssland, Slovakien, Polen, Kina, Guatemala och Sverige. I legender och sagor representerar den magiska och mytomspunna rosen både himmelsk fulländning, lidande på jorden, liv och död, jungfrulighet och fruktsamhet. Rosen är utan konkurrens det vanligaste blommotivet i världen. Det används sedan urminnes tider för att smycka människans egen kropp och omgivningen, och förekommer på folkkonstens träföremål, målningar, vävar och broderier.

Renen är en av samekulturens starkaste symboler i legender och myter, och en högst påtaglig förutsättning för överlevnad. Av renen får människan kött att äta men också slöjdmaterial för kläder och andra föremål som förr var helt nödvändiga i samernas vardag. Kunskapen om hur hela renen tas tillvara efter slakt finns än idag men spelar inte längre lika stor roll eftersom rennäringen numera mest är inriktad på köttproduktion.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning.
Utställningen Sovjetisk affischkonst öppnar den 12 oktober med följande öppettider:
Måndag 11.00–17.00
Tisdag och torsdag 11.00–20.00
Onsdag samt fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs