Hemslöjden på Liljevalchs

6 juni2 september 2012

Slöjden i ett omvärldsperspektiv!

Vems är hemslöjden? Och vems "hem" handlar det egentligen om när kulturer möts och uppgår i varandra? Vad får kallas slöjd och vem får kalla sig slöjdare? Är slöjd politik? Är slöjd kultur eller subkultur?

De medverkande i rummet har fått Hemslöjdens uppdrag att kommentera slöjdens roll i allas vårt globaliserade samhälle. Samtliga utövare har skapandet som yrke men ingen av dem har sin bakgrund i den traditionella hemslöjdsrörelsen.

Slöjden har en inneboende kraft som katalysator för debatt. Här har deltagarna stött och blött ämnen som identitet, makt, tolkningsföreträde och status liksom slöjdens sociala betydelse och utgångspunkt för ett hållbart samhälle. Diskussionens vågor har gått höga, precis som Hemslöjden hoppats på.

Den som vill kan alltså betrakta föremålen i rummet som ett inlägg i en pågående och livlig debatt, eller självklart bara låta blicken njuta.

Här sker mötet mellan den svenska skogen och den muslimska bönemattan. Näverslöjden söker sig till streetart och franskt mode. Alla världens länder möts i en ny världskarta av lapptekniker från jordens alla hörn. Maskintillverkat allierar sig med det handgjorda. Gammalt och använt blir sprillans nytt igen. Och se här, hur det hemslöjdade radbandet förenar kulturer över hela världen!

 

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs