Hemslöjden på Liljevalchs

6 juni2 september 2012

Slöjden i ett omvärldsperspektiv!

Vems är hemslöjden? Och vems "hem" handlar det egentligen om när kulturer möts och uppgår i varandra? Vad får kallas slöjd och vem får kalla sig slöjdare? Är slöjd politik? Är slöjd kultur eller subkultur?

De medverkande i rummet har fått Hemslöjdens uppdrag att kommentera slöjdens roll i allas vårt globaliserade samhälle. Samtliga utövare har skapandet som yrke men ingen av dem har sin bakgrund i den traditionella hemslöjdsrörelsen.

Slöjden har en inneboende kraft som katalysator för debatt. Här har deltagarna stött och blött ämnen som identitet, makt, tolkningsföreträde och status liksom slöjdens sociala betydelse och utgångspunkt för ett hållbart samhälle. Diskussionens vågor har gått höga, precis som Hemslöjden hoppats på.

Den som vill kan alltså betrakta föremålen i rummet som ett inlägg i en pågående och livlig debatt, eller självklart bara låta blicken njuta.

Här sker mötet mellan den svenska skogen och den muslimska bönemattan. Näverslöjden söker sig till streetart och franskt mode. Alla världens länder möts i en ny världskarta av lapptekniker från jordens alla hörn. Maskintillverkat allierar sig med det handgjorda. Gammalt och använt blir sprillans nytt igen. Och se här, hur det hemslöjdade radbandet förenar kulturer över hela världen!

 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs