Hemslöjden på Liljevalchs

6 juni2 september 2012

2000 löv på 88 träd bildar en ovanligt artrik skog i Liljevalchs salar. Skogen är en hyllning till den enorma skaparlusten, den fantastiska kreativiteten och den stora mångfalden av uttryck som finns i hela Sverige.

"Ser du löven för alla träd?" är ett demokratiskt verk där alla som anmält sitt intresse för att bli lövmakare har klätt, fyllt, smyckat och utformat sitt eget löv, utifrån en trästomme. När inbjudan från Hemslöjden spreds i höstas tog de 2000 löv-stommarna slut inom ett par veckor. Det enda kravet för medverkan var lusten att skapa.

Lövmakarna kommer från hela landet, från Övre Soppero i norr till Trelleborg i söder. Den äldsta är 88 år, de yngsta sex. Deltagarna är en salig blandning av amatörer, entusiaster, professionella formgivare, erfarna slöjdare, förskolebarn, konstnärer och personer som är aktiva inom Hemslöjden. Och många, många som aldrig skulle kalla det som de själva gör för slöjd, fast det kanske är just det som deras skapande är...

Alla lövmakare fick vissa ramar för sitt arbete: En lövstomme av 18 mm miljömärkt plywood i formatet 80 x 50 cm och information om att det färdiga lövet måste hålla för transport och tåla att ställas ut, väga max 10 kg och mäta högst 2o cm i tjocklek. Och att den slutgiltiga formen måste rymmas inom stommen.

Naturligtvis har kreativiteten både tänjt och sprängt ramarna: Det tyngsta lövet väger 15 kg, på många löv sticker dekoren ut utanför stommen och det finns verk som är både 10 och 20 cm tjockare än i anvisningarna.

De olika materialen i löven är lika vildvuxna som skogen själv. Här finns textilier, trä, järn, plast, digital teknik och betong - och allt däremellan. Vissa har lagt ner månader av arbete på sitt löv medan andra har uttryckt sig snabbt och spontant.

Lövens placering i skogen på Liljevalchs är också demokratisk, fri från hierarkier. En person får inte större plats än någon annan, kända profiler deltar på samma villkor som okända amatörer. Alla uttryck är lika värdefulla och spelar sin egen viktiga roll i "Ser du löven för alla träd?".

Med start den 25 juni auktioneras varje löv ut på Tradera med ett utropspris på 100 kronor. Intäkterna går oavkortat till Vi-skogens trädplanteringar i Rwanda, Kenya, Tanzania och Uganda. Budgivningen pågår t o m den 2 september.

Du kan lägga ett bud eller flera direkt i utställningen genom en dator i verkstan.
Se www.tradera.com

 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppettider för Vårsalongen från 25 januari:
Måndag 11.00–17.00, fri entré
Tisdag–torsdag 11.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. 
Presentation av utställningen ca 20 minuter varje dag kl 12 och 15.


Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst tre stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs