Hemslöjden på Liljevalchs

6 juni2 september 2012

Slöjdkunskapen från generation till generation.

Lyssna till Göran Greider om hans eget och allas vårt förhållande till skogen och träet i det virkesdoftande Sverige och om kunskapen hos de "träsluga" över hela världen.  Göran Greider är författare, journalist, debattör och chefredaktör för Dala-Demokraten.

Att något sker "mellan skål och vägg" betyder att information förmedlas i förtroende mellan en grupp människor. På det sättet, i förtrolighet och i en mindre krets, har slöjdkunskapen överförts mellan människor genom århundraden - från en generation till nästa, eller från mästare till lärling.

På så sätt har den traditionella slöjdens nästan ofattbart stora erfarenhetsbank byggts upp genom historien ända fram till vår egen samtid. Idag är det slöjd- och hantverksutbildningarna som spelar den absolut viktigaste rollen som förmedlare av kunskapen om materialens egenskaper och möjligheter, tekniker och metoder. Mästaren har blivit lärare och lärlingarna elever.

Men varför är slöjd- och hantverkskompetensen viktig att vårda och utveckla i dagens samhälle? Jo, det är kunskapen som överlämnas från en slöjdande generation till en annan som också ökar möjligheterna för en hållbar miljö, nu och i framtiden: Från valet av lämpliga, förnyelsebara och lokala material till väl beprövade och effektiva metoder för produktion av funktionella och slitstarka föremål på naturens villkor.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs