Hemslöjden på Liljevalchs

6 juni2 september 2012

Slöjdkunskapen från generation till generation.

Lyssna till Göran Greider om hans eget och allas vårt förhållande till skogen och träet i det virkesdoftande Sverige och om kunskapen hos de "träsluga" över hela världen.  Göran Greider är författare, journalist, debattör och chefredaktör för Dala-Demokraten.

Att något sker "mellan skål och vägg" betyder att information förmedlas i förtroende mellan en grupp människor. På det sättet, i förtrolighet och i en mindre krets, har slöjdkunskapen överförts mellan människor genom århundraden - från en generation till nästa, eller från mästare till lärling.

På så sätt har den traditionella slöjdens nästan ofattbart stora erfarenhetsbank byggts upp genom historien ända fram till vår egen samtid. Idag är det slöjd- och hantverksutbildningarna som spelar den absolut viktigaste rollen som förmedlare av kunskapen om materialens egenskaper och möjligheter, tekniker och metoder. Mästaren har blivit lärare och lärlingarna elever.

Men varför är slöjd- och hantverkskompetensen viktig att vårda och utveckla i dagens samhälle? Jo, det är kunskapen som överlämnas från en slöjdande generation till en annan som också ökar möjligheterna för en hållbar miljö, nu och i framtiden: Från valet av lämpliga, förnyelsebara och lokala material till väl beprövade och effektiva metoder för produktion av funktionella och slitstarka föremål på naturens villkor.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppet under Vårsalongen 2018 12 januari–25 mars:
Måndag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 40 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Allmän presentation 13.00 och 15.00 varje dag.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs