Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Välkommen till en utställning, ett inredningsmagasin och ett uppslagsverk med uppmaningen ”Do It Yourself”! På Liljevalchs möter besökaren några av inredningskonstens största fixstjärnor genom tiderna, men knappast så som vi brukar se dem.

Läs mer

Home Sweet Home är en konstnärlig tolkning av svenska och internationella formikoner och deras stilideal. Med en prestigelös men elegant blandning av högt och lågt, billigt och dyrare, förespråkar utställningen inspiration istället för konsumtion med siktet inställt på en hållbar framtid.

Home Sweet Home är signerad form- och konstprofilerna Annica Kvint, Cilla Ramnek och Karin Södergren. Trion har förvandlat Liljevalchs konsthall till en bostad – eller kanske flera – där de 12 rummen rymmer passionerade kompositioner av möbler, textilier, belysning, bruksföremål, konst, konsthantverk, slöjd och inte minst sådant som man med lite fantasi och intresse kan göra själv.

Möt designikonerna och inspiratörerna!

Här visas originalföremål av designikoner men framför allt miljöer som uppvisar släktskap med dem på ett minst sagt fritt sätt. Tid, plats, material och funktioner är blandade enligt lustprincipen men varje rum i konsthallen har sina huvudsakliga inspiratörer:

I matsalen möter publiken stil och ställningstagande från det sena 1800-talets brittiska Arts & Crafts-rörelse med William Morris och svenska Karin Larsson. Salongen intas av Elsie de Wolfes amerikanska glamorösa 1920-och 30-tal liksom brittiska Syrie Maughams vita elegans.

Två kök finns på plats – ett italienskt med Piero Fornasetti och hans romerska och grekiska influenser samt ett inslag av den mångfacetterade modernisten Gio Ponti, ett nordiskt med Carl Malmstens Swedish Grace och pedagogiska drivkraft, tillsammans med de landskaps-förankrade finländska giganterna Alvar och Aino Aalto samt NK:s framstående möbelarkitekt Kerstin Hörlin-Holmquist.

Här visas även två vardagsrum – det ena med Estrid Ericsons och Josef Franks sofistikerade detaljrikedom för Svenskt Tenn, det andra inspirerat av Bauhausskolans banbrytande modernister. I sovrummet möts Elsa Gullbergs förening av hemslöjdstradition och industriell produktion och Wiener Werkstättes förnyelse av brukskonsten.

I allrummet huserar Lena Larssons vardagsvänliga familjemiljö från 1950-60- talen, liksom hennes föregångare företaget Futurum – Marie Louise Idestam-Blomberg och Margareta Köhler – samt textiliernas Astrid Sampe. Och i badrummet möter franska Charlotte Perriands stålrörsmodernism den hantverksinspirerade funktionalisten Bruno Mathsson.

I ateljén har stilen hämtats från amerikanska Charles och Ray Eames ändamålsenliga inredningskonst, italienaren Achille Castiligiones industriformgivning och finsk-amerikanen Eero Saarinens växelbruk av organiska och rationella uttryck.

Sist men inte minst märks inspirationen från 1980-talet i ett rumsstilleben i italienska designkollektivet Memphisgruppens anda liksom konsthallens kafé där det kultförklarade amerikanska inredningsmagasinet Nest är gestaltat.

Inspireras av designhistorien för en hållbar framtid!

Cathrine von Hausswolff, Annica Kvint, Cilla Ramnek och Karin Södergren har valt ut några av de stilbildare som verkade mellan 1880- och 1980-talet och vars föremål lever kvar än idag och fortsätter att utgöra en bas för västerländska stilideal:

"Flertalet av de här ikonernas formspråk och materialval bygger på en vilja att utifrån tidens behov och förutsättningar producera saker och hus som håller i längden, både visuellt och rent fysiskt. Deras insatser i designhistorien pekar på att vi idag behöver tänka noga på hur vi ska uppnå motsvarande kvalitet och långsiktighet för en hållbar framtid."

"Home Sweet Home visar att stil och ideal inte främst behöver handla om pengar utan att designikoner och formklassiker kan tjäna som inspiration för allas vår egen kreativitet och återbruk av föremål. Världen behöver inte en till formgiven citronpress, däremot behöver den eftertanke och omsorg om föremål och sammanhang som redan finns i våra hem och i det som vi kan göra själva."

"Vi hoppas att besökaren ska inspireras av utställningen för att sedan gå hem och tänka och göra själv på ett sätt som passar just hens förutsättningar, boende, livsstil och livshistoria. Kort sagt ´Do It Yourself´!"

Do It Yourself! Plats för dina bilder på Liljevalchs webb med Instagram och Twitter: #sweethome2013

Det är tillåtet att fotografera i utställningen och vi på Liljevalchs vill gärna veta vad du gillar och inspireras av på Home Sweet Home. Och förstås vad du går hem och gör själv! Så fota gärna hos oss och dela med dig av dina egna små och stora kreativa projekt!

Använd hashtagen #sweethome2013 i dina inlägg på Instagram och Twitter så dyker de upp i flödet på utställningens kampanjplats så att alla kan se: www.liljevalchs.se/homesweethome

Home Sweet Home presenteras två gånger om dagen.

Vår konstvärd presenterar utställningen två gånger varje dag, kl. 12.15 och 14.30 (ca 20 min.) med start lördag 29 juni. Ingen förbokning, ingen extra kostnad tillkommer utöver ordinarie entréavgift. Endast på svenska. För bokning av egen visning se www.liljevalchs.se/boka-guide

Om utställningens katalog

Annica Kvint är redaktör för katalogen som b la innehåller presentationer av 25 designprofiler, texter av kulturskribenterna Petter Eklund, Bo Madestrand, Annina Rabe och Per Svensson, nytagna fotografier av Erik Wåhlström och Pia Ulin, mängder av historiska bilder och en formhistoriens tidsaxel. Katalog, affisch och annat tillhörande grafiskt material har formgivits av We Do Not Work Alone/Andreas och Fredrika Doré. Katalog: 80 kr. Affisch: 50 kr. Båda säljs i Liljevalchs butik.

27 juni15 september 2013

 • Alvar & Aino Aalto

  Alvar & Aino Aalto

  Alvar Aalto (1898-1976) brukar kallas 1900-talets viktigaste finska arkitekt. Men han var också en ledande designer: Både Pall 60 och vasen Savoy har blivit designikoner. 

 • Achille Castiglioni

  ”Börja alltid från början. Håll dig till sunt förnuft. Var klar över dina mål och resurser.”

 • Marcel Breuer

  Marcel Breuer

  Den ungerske arkitekten Marcel Breuer (1902-1981) var både student och professor på det tyska lärosätet Bauhaus, som idag räknas som 1900-talets mest inflytelserika konst-, arkitektur-, konsthantverk- och designutbildning. 

 • Charles & Ray Eames

  Charles & Ray Eames

  Charles (1907-1978) och Ray (1912-1988) Eames är paret bakom några av 1900-talets mest kända möbelikoner.

 • Estrid Ericson

  Estrid Ericson

  Teckningsläraren Estrid Ericson (1894-1981) ärvde pengar av sin pappa och grundade med hjälp av dem Svenskt Tenn 1924. Det måste ha krävts mycket mod för att som 30-årig kvinna starta företag i 1920-talets Sverige. 

 • Piero Fornasetti

  Piero Fornasetti

  Piero Fornasetti (1913-1988) var en italiensk konstnär, skulptör, inredare och gravör. Han levde större delen av sitt liv i Milano och skapade mer än 11 000 produkter. 

 • Josef Frank

  Josef Frank

  Den österrikiske arkitekten Josef Frank (1885-1967) har i och med sitt samarbete med Svenskt Tenn satt djupa spår i den svenska designhistorien. 

 • Futurum

  Futurum

  Futurum var en av 1930-talets många småskaliga, nystartade inredningsfirmor. 

 • Walter Gropius

  Walter Gropius

  Den tyske arkitekten Walter Gropius (1883-1969) grundade 1919 Staatliches Bauhaus (Statens bygghus), 1900-talets mest inflytelserika konst-, arkitektur-, konsthantverk- och designutbildning. 

 • Elsa Gullberg

  Elsa Gullberg

  Om Elsa Gullberg (1886-1984) hade varit verksam idag hade man förmodligen sett henne som en ”entreprenör”. 

 • Josef Hoffmann

  Josef Hoffmann

  Den österrikiske arkitekten och designern Josef Hoffmann (1870-1956) deltog i Secessionen, en rörelse som kring förra sekelskiftet tröttnat på historiserande stilar och ville skapa nya. 

 • Kerstin Hörlin Holmquist

  Kerstin Hörlin Holmquist

  Möbelformgivaren Kerstin Hörlin Holmquist (1925-1997) tillhörde länge den svenska designhistoriens doldisar, men dyker nu upp allt oftare i auktionssammanhang. 

 • Karin Larsson

  Karin Larsson

  Konstnären Karin Larsson (1859-1928) skapade tillsammans med sin man Carl Larsson den svenska designhistoriens mest omtalade hem. 

 • Lena Larsson

  Lena Larsson

  ”Möbler är medhjälpare, följeslagare hemma.” Inredningsarkitekten Lena Larsson (1919-2000) ledde bostadsvaneundersökningar under 1940-talet. 

 • Carl Malmsten

  Carl Malmsten

  Carl Malmsten (1888-1972) har kallats en ”romantisk revolutionär”. Hela hans gärning är djupt förankrad i svensk natur och allmogekultur. 

 • Bruno Mathsson

  Bruno Mathsson

  Den självlärde arkitekten Bruno Mathsson (1907-1988) blev Sveriges internationellt mest framgångsrika moderna möbelformgivare under 1900-talet. 

 • Syrie Maugham

  Syrie Maugham

  Syrie Maugham (1879-1955) var en av en handfull kvinnliga inredare i Storbritannien som under 1920- och 30-talen välkomnades i både konstnärliga, politiska och aristokratiska kretsar. 

 • William Morris

  William Morris

  William Morris (1834-1896) var inte bara en textildesigner och konsthantverkare. Han var också författare, affärsidkare och politisk aktivist.

 • Nest

  Nest

  ”Jag gillar rum som liksom ger mig ett slag i bröstet, och inte för att det hänger en fin målning på väggen”, sade Joseph Holtzman, ad, vd och chefredaktör för det originella inredningsmagasinet Nest. 

 • Charlotte Perriand

  ”Vi broderar inga kuddar här.” Med de orden avfärdade arkitekten Le Corbusier den 24-åriga Charlotte Perriand (1903-1999) när hon 1927 sökte jobb hos honom. 

 • Giò Ponti

  Giò Ponti

  Giò Ponti (1891-1979) var en av Italiens mest inflytelserika 1900-talsarkitekter. 

 • Eero Saarinen

  Eero Saarinen

  Den finske arkitekten Eero Saarinen (1910-1961) emigrerade med familjen till USA när han var 13 år. 

 • Astrid Sampe

  Astrid Sampe

  ”Ordning är frihet” hävdade textilformgivaren Astrid Sampe (1909-2002). Själv lyckades hon utmärkt, kanske just tack vare sin ordningsförmåga, både som formgivare, producent och nätverkare. 

 • Ettore Sottsass

  Den italienske arkitekten Ettore Sottsass (1917-2007) revolutionerade inte bara kontoret med sin röda, bärbara plastskrivmaskin ”Valentine” 1969. Han lyckades skaka om oavsett om det gällde möbler, lampor, keramik, glas, silverarbeten eller byggnader. 

 • Elsie de Wolfe

  Elsie de Wolfe

  ”Jag tror på massor med optimism och vit färg”, sade Elsie de Wolfe (1865-1950). Hon har beskrivits som heminredningens ”first lady”, och utan tvekan var hon tidigt ute med att sälja livsstilskoncept. 

 • Historiens bästa inredningstips

  Allt går att återanvända. Inte minst inredningstips.

Instagram #liljevalchs

Twitter #liljevalchs