Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

”Börja alltid från början. Håll dig till sunt förnuft. Var klar över dina mål och resurser.”

Den italienske industridesignern Achille Castiglioni (1918-2002) lyckades som få gjuta liv i vardag och vanliga material. Med logiken som ledstjärna och målet att åstadkomma maximal effekt med minimalt med material ritade han, ofta tillsammans med bröderna Livio och Pier Giacomo, allt från stolar och tvättställ till bestick och lampor:

”Naturligt ljus kommer uppifrån. Alltså borde artificiellt ljus komma nedifrån”, hävdade Castiglioni, och tillverkade den lysande stenen ”Noce”, så tålig att man kunde sparka på den och ha den utomhus. I dadaistisk anda ritade han också ofta nya saker där gamla ingick. Inte minst ”Sella”, en ”telefonpall” med cykelsits. En riktig 1950-talsprodukt som med tiden mist lite av sin logik, eftersom den gick ut på att man halvt om halvt skulle sitta på den medan man pratade i den tidens fasta väggtelefoner. I Milano har Achille Castiglionis studio blivit museum under namnet ”Studio Museum Achille Castiglioni”.

Text: Annica KvintUtställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs