Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Alvar Aalto (1898-1976) brukar kallas 1900-talets viktigaste finska arkitekt. Men han var också en ledande designer: Både Pall 60 och vasen Savoy har blivit designikoner. 

Gissningsvis bör dock en del av framgångarna tillskrivas hans fru Aino Aalto (1894-1949). Också hon var arkitekt och designer och det finns dokument som visar att hon jobbade inte minst med möblerna till det Aaltosignerade sanatoriet i Paimio (1927-29). 

Aino designade också glas, som fortfarande finns i produktion. Paret Aalto anammade redan i mitten av 1920-talet de modernistiska idéerna från Centraleuropa. De var tidiga med att experimentera med böjträ och skapade utifrån trä och den nya tekniken sin egen, mjuka funktionalism. 

Tillsammans med Maire Gullichsen och Nils-Gustav Hahl grundade paret Aalto möbelföretaget Artek (en förkortning av Art & Technology) och många av möblerna de ritade är fortfarande i produktion.

Text: Annica KvintUtställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Konsthallen öppnar igen i november med tre utställningar.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs