Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

”Ordning är frihet” hävdade textilformgivaren Astrid Sampe (1909-2002). Själv lyckades hon utmärkt, kanske just tack vare sin ordningsförmåga, både som formgivare, producent och nätverkare. 

Sampe var chef för NK:s textila verksamhet från starten 1936 tills hon pensionerades 1971. Hon arrangerade utställningar, som Signerad textil 1954, och revolutionerade linneskåpet med mönster och färg på H55 i Helsingborg 1955. 

Den internationella karriären rivstartade med inredningar av de svenska ambassaderna i Ankara, Pretoria och Addis Abeba. Sampe ställde senare ut hos Knoll i New York och lärde känna paret Eames, Eliot Noyes (IBM) och arkitekten Eero Saarinen, som hjälpte henne att utveckla sina idéer om balans mellan rumslighet och dekorationer. 

Hon var tidigt ute med att pröva de nya konstfibrerna, som cellofan, nylon, konstsilke och glasfiber. Och på 1970-talet blev den framåtblickande Astrid Sampe först i Sverige med att göra databaserade textilmönster.

Text: Annica Kvint


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Konsthallen öppnar igen i november med tre utställningar.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs