Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Den självlärde arkitekten Bruno Mathsson (1907-1988) blev Sveriges internationellt mest framgångsrika moderna möbelformgivare under 1900-talet. 

Hans eleganta böjträformer, konstruerade utifrån anatomiska principer, var något alldeles nytt när de slog igenom 1936. Mathsson hade, helt efter eget huvud, studerat sitt- och liggvinklar och kommit fram till att man inte behövde vare sig stoppning eller resår för att uppnå bekvämlighet. 

Det räckte med rätt kurvor på böjträet – och vanlig sadelgjord. Mathsson startade som möbelsnickare i femte generationen men utvecklades till en särpräglad konstnär, som också ritade och konstruerade 35 så kallade glashus i Sverige, Danmark, Nederländerna och Portugal. Flera av dem hade ett av Mathsson patenterat fönstersystem, som möjliggjorde stora öppna väggytor. Bruno Mathssons sommarhus i Frösakull, Halmstad är sedan 2007 byggnadsminnesmärkt.

Text: Annica Kvint


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Konsthallen öppnar igen i november med tre utställningar.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs