Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Carl Malmsten (1888-1972) har kallats en ”romantisk revolutionär”. Hela hans gärning är djupt förankrad i svensk natur och allmogekultur. 

Malmsten kom från en högborgerlig stockholmsmiljö, men trivdes inte i skolan. Först vid hyvelbänken hittade han hem. 28 år gammal vann han första och andra pris i en tävling om inredningar till Stockholms stadshus, vilket blev starten på en mängd prestigefyllda inredningsuppdrag. 

Malmsten var en ivrig anhängare till den svenska 1920-talsklassicismen, även kallad Swedish grace. Till funktionalismen var han mycket kritisk. Maskinerna inbjöd enligt honom till ”bråttom-teknik” och på sådan såg han med oblida ögon. Malmsten kämpande livet igenom för att driva igenom sina mer grundläggande sociala och pedagogiska visioner. Han ville se en skola där eleverna handgripligen lärde sig tampas med verkligheten och talade om att ”Ställa hand och ande i skapande samverkan”. Tre skolor hann han starta, Capellagården och Malmstens verkstadsskola (numera Carl Malmsten Furniture Studies) finns fortfarande kvar.

Text: Annica Kvint

Lyssna: Carl Malmsten intervjuad av Maj Ödman 1953

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs