Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Carl Malmsten (1888-1972) har kallats en ”romantisk revolutionär”. Hela hans gärning är djupt förankrad i svensk natur och allmogekultur. 

Malmsten kom från en högborgerlig stockholmsmiljö, men trivdes inte i skolan. Först vid hyvelbänken hittade han hem. 28 år gammal vann han första och andra pris i en tävling om inredningar till Stockholms stadshus, vilket blev starten på en mängd prestigefyllda inredningsuppdrag. 

Malmsten var en ivrig anhängare till den svenska 1920-talsklassicismen, även kallad Swedish grace. Till funktionalismen var han mycket kritisk. Maskinerna inbjöd enligt honom till ”bråttom-teknik” och på sådan såg han med oblida ögon. Malmsten kämpande livet igenom för att driva igenom sina mer grundläggande sociala och pedagogiska visioner. Han ville se en skola där eleverna handgripligen lärde sig tampas med verkligheten och talade om att ”Ställa hand och ande i skapande samverkan”. Tre skolor hann han starta, Capellagården och Malmstens verkstadsskola (numera Carl Malmsten Furniture Studies) finns fortfarande kvar.

Text: Annica Kvint

Lyssna: Carl Malmsten intervjuad av Maj Ödman 1953

Utställningar & Evenemang

Förköp till Lars Lerin

Förutom att man som vanligt kan köpa biljetter i kassan på Liljevalchs, går det att förköpa biljetter till önskad dag under sommarens utställning med Lars Lerin. 
Förköp kan endast göras digitalt. Biljetten gäller hela dagen.​

Liljevalchs öppettider

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september: 
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Allmänna presentationer måndag-torsdag kl 11.00, 14.00 och 16.00, fredag-söndag kl 12.00 och 15.00. 

Cafè Blå Porten har stängt för renovering och öppnar våren 2019. Ett tillfälligt café finns i Liljevalchs skulpturhall.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs