Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Charles (1907-1978) och Ray (1912-1988) Eames är paret bakom några av 1900-talets mest kända möbelikoner.

De anammade tidigt ett organiskt formspråk, vidareutvecklade Alvar Aaltos teknik för att formpressa trä och jobbade gärna med nya material. Något som ledde även till att de fick i uppdrag att rita benspjälor till den amerikanska armén under andra världskriget. 

Paret Eames producerade också allt ifrån leksaker till filmer, utställningar och byggnader. Inte minst deras eget “Eames House” – för hand hopsatt av prefabricerade ståldelar, ämnade för industriell produktion. Huset har beskrivits som ”En Mondrian-liknande komposition på en Los Angeles-äng” och är ett fint exempel på parets definition av ”det goda livet”: en blandning av högt och lågt med många stilleben konstruerade av alltifrån knappar, stenar och barkbitar till masker, leksaker och favoritböcker. Eames House förvaltas idag av Eames Foundation och är öppet för besökare.

Text: Annica KvintUtställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs