Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

”Vi broderar inga kuddar här.” Med de orden avfärdade arkitekten Le Corbusier den 24-åriga Charlotte Perriand (1903-1999) när hon 1927 sökte jobb hos honom. 

Men det var svårt att hitta möbler som passade i Le Corbusiers ”husmaskiner” och Perriand, som redan ritat stålrörsmöbler, blev snart anställd. Tillsammans med Le Corbusier och hans kusin Pierre Jeanneret signerade Perriand en serie stålrörsmöbler som gått till historien som ikoner från ”maskinåldern”. Men Perriand samarbetade egentligen längre med både konstnären Fernand Léger och arkitekten Jean Prouvé – i det senare fallet i över 60 år. Själv betraktade hon sig mer som en inredningsarkitekt än en designer. Hon utgick från rummet och såg möblerna som delar i en helhet. Väggfasta, yteffektiva förvaringsenheter blev något av Perriands signum. Liksom smarta lågbudgetlösningar för compact living, i allt från studentrum till alpstugor. Med åren ritade hon alltmer rustika trämöbler och -miljöer, inspirerad av de franska alper där hon hade sina rötter.

Text: Annica KvintUtställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs