Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

”Vi broderar inga kuddar här.” Med de orden avfärdade arkitekten Le Corbusier den 24-åriga Charlotte Perriand (1903-1999) när hon 1927 sökte jobb hos honom. 

Men det var svårt att hitta möbler som passade i Le Corbusiers ”husmaskiner” och Perriand, som redan ritat stålrörsmöbler, blev snart anställd. Tillsammans med Le Corbusier och hans kusin Pierre Jeanneret signerade Perriand en serie stålrörsmöbler som gått till historien som ikoner från ”maskinåldern”. Men Perriand samarbetade egentligen längre med både konstnären Fernand Léger och arkitekten Jean Prouvé – i det senare fallet i över 60 år. Själv betraktade hon sig mer som en inredningsarkitekt än en designer. Hon utgick från rummet och såg möblerna som delar i en helhet. Väggfasta, yteffektiva förvaringsenheter blev något av Perriands signum. Liksom smarta lågbudgetlösningar för compact living, i allt från studentrum till alpstugor. Med åren ritade hon alltmer rustika trämöbler och -miljöer, inspirerad av de franska alper där hon hade sina rötter.

Text: Annica KvintUtställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs