Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Den finske arkitekten Eero Saarinen (1910-1961) emigrerade med familjen till USA när han var 13 år. 

Hans pappa, den internationellt kände arkitekten Eliel Saarinen, undervisade vid Cranbrook Academy of Art, där sonen så småningom tog kurser i skulptur och möbeldesign. På en av dem träffade han Charles Eames, och tillsammans ritade de skulpturala möbler som 1940 vann pris i tävlingen ”Organic design in Home Furnishings”. Saarinen ritade sedan en mängd kommande möbelikoner, inte minst fåtöljen ”Womb”, som liksom titeln antyder är ämnad att få den som sitter i den att känna sig trygg som ett foster i en livmoder. 

I ”Pedestal Group” från 1955-56 skapade han ett runt bord med bara ett, centralt ben i mitten. ”Tulip Chair” av glasfiberförstärkt polyester hörde också till möbelgruppen, med vilken Saarinen ville avskaffa ”den bedrövliga labyrinten av ben”. På 1940-talet tog också Eero Saarinens arkitektkarriär fart. En av höjdpunkterna är TWA-terminalen på John F. Kennedy Airport i New York (1956-62).

Text: Annica KvintUtställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Konsthallen öppnar igen i november med tre utställningar.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs