Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

Om Elsa Gullberg (1886-1984) hade varit verksam idag hade man förmodligen sett henne som en ”entreprenör”. 

Gullberg arbetade med textilier från 1907 till 1970, både som mönsterskapare och hantverkare. Men framför allt var hon en lysande organisatör och regissör. Det var Elsa Gullberg som såg till att den svenska konstindustrin föddes, och det var på Liljevalchs det skedde. Några månader före den legendariska Hemutställningen 1917 fick Gullberg i uppdrag att leda Svenska Slöjdföreningens Förmedlingsbyrå. Inspirerad av Deutscher Werkbunds idéer om att samarbete mellan producenter och konstnärer skulle forma en ny och bättre materiell värld skred hon till verket: På två månader förmedlade hon konstnärlig arbetskraft till 22 företag som tillverkade tapeter, glas, keramik, belysning, förpackningar och armaturer. Det ledde till livslånga samarbeten: Utan Elsa Gullberg hade varken Wilhelm Kåge kommit till Gustavsbergs porslinsfabrik eller Edward Hald till Rörstrand.

Text: Annica Kvint


Lyssna: Elsa Gullberg berättar barndomsminnen 1969.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs