Home Sweet Home

27 juni15 september 2013

”Jag tror på massor med optimism och vit färg”, sade Elsie de Wolfe (1865-1950). Hon har beskrivits som heminredningens ”first lady”, och utan tvekan var hon tidigt ute med att sälja livsstilskoncept. 

Generationskamrat med Karin och Carl Larsson levde hon i det viktorianska USA, där mörka rum med mönstrade tapeter och tunga sammetsgardiner härskade. Den europainspirerade de Wolfe lät solen och luften komma in i bostäderna, introducerade franska och engelska 1700-talsmöbler för amerikanerna och städade undan många av de prydnadssaker som hörde den viktorianska eran till – då kunde ju flera gäster sitta bekvämt när hon ordnade kalas. 

Det var de Wolfe som introducerade den amerikanska societeten till cocktailpartyt och det lilla intima middagspartyt. Det var de Wolfe som producerade de komfortabla schäslongerna, speglarna i guldramar, det lilla fina skrivbordet, palmer i krukor och persiska mattor. Hennes bok The House in Good Taste, som gavs ut 1913, blev för amerikanerna vad Ellen Keys Skönhet för alla blev för svenskarna.

Text: Annica Kvint

Bläddra i ett utdrag från Penny Sparks bok Elsie de Wolfe The Birth of Modern Interior Decoration, Acanthus Press, 2005. (Adobe FlashPlayer)

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning från den 10 september. Helgen den 20–23 september hålls mässan Grand Antiques Art & Design i konsthallen. 
Öppettider 
Torsdag 11.00–20.00
Fredag och lördag 11.00–18.00
Söndag 11.00–17.00

Entré 150 kr, under 20 år gratis. 

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs